HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (2) PDF 
Cumartesi, 10 Eylül 2022 00:00

HZ. PEYGAMBER’İN YAŞAM TARZI (2)

(...dünden devam)

"Rabbimiz, bizler inandık, bizim günâhlarımızı bağışla ve bizi ateş azâbından koru!" (Âl-i İmrân: 16-17) diye yalvaran, sabır ve içtenlikle yalnız kendisine kulluk eden: "Sabreden, doğru olan, geceleri saygı ile ibâdet eden, mağfiret dileyen" (Âl-i İmrân: 16-17) kullarına, yaptıklarına karşılık olarak altlarından ırmaklar akan, sürekli kalacak­ları cennetler va'detmiştir. Ve o sadık mü'­minleri: "Yanları yataklardan uzaklaşır (geceleyin ibadet için yatakların­dan kalkarlar), korkarak ve umarak Rablerine duâ ederler ve kendilerine verdiğimiz rızıktan hayır için harcarlar” (Secde: 16) sözüyle nitelendirmiş, Zekeriyyâ ve âilesini de bu ibâdet ve tâatlerinden dolayı övmüştür: "Gerçekten onlar, hayır işlere koşarlar, umarak ve korkarak bize duâ ederler ve bize derin saygı gösterirlerdi!" (Enbiyâ: 90).

Yüce Allah, âhir zaman Peygamberini, ruhî ve ahlâkî olgunluk yollarını öğretmek üzere gönderdiği için ona yüksek âdâbı öğretmiştir ki o da insanlara edeplerin en güzelini öğretsin. Kendisi: "O şânı yüce Rabbim, beni eğitti, beni güzel edeple yetiştirdi" (Askerî, Hz. 'Alî'den rivayet etmiştir.) buyurmuştur. Şimdi biz, burada bir parça onun güzel ahlâk ve âdâbına işaret etmek istiyoruz:

Allah'ın Elçisi, çok sade, yapmacıktan, külfetten uzak yaşardı. Hz. Âişe (ra) da: "Peygamber (s.a.v.), esen rüzgârdan daha cömert idi" (Buḫârî, Bed'u’l-Vahy: 4; Müslim, Zekât: 31, 34) demiştir. Kendileri: "Uhud Dağı kadar altınım olsaydı, üç gece geçtikten sonra o paradan yanımda bir şey kalmasından hoşlan­mazdım. Ancak borç ödemek için ayıracağım başka", "Birinizin dünyadan payı, yolcunun azığı kadar olsun!" (Taberânî ve Beyhakî Habbâb'dan, İbn Hibbân da Selman'dan benzerini rivayet etmiş­lerdir) buyurmuşlardır.

Utanma, cömertlik, tevekkül, rızâ, zikir, şükür, hilm, sabır, af, şefkat, rahmet, hoşgörü, huzur, vakar, alçakgönüllülük, iyi geçim, say­gı, yiğitlik, güçlülük, yumuşaklık, ihlâs, doğruluk, zühd, kanâat, ta'­zim, heybet, duâ, ağlama, ḫavf ve recâ, Allah'a ilticâ, teheccüd, ibadet, cihâd ve nefs mücâhedesi onun huylarından idi. Dâima düşünceli, kaygılı ol­duğu, namaz kılarken ağladığı için göğsünden kaynayan tencere kurul­tusuna benzer bir ses geldiği de rivayet edilir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş