UYDURMA RİVÂYETLER (6) PDF 
Salı, 06 Eylül 2022 00:00

UYDURMA RİVÂYETLER (6)

(...dünden devam)

Bu olayın, şiddet yanlısı, işkence ile insanları sindirmeğe çalışan zâlim yöneticiler tarafından uydurulduğunda kuşku yoktur. Nitekim rivâyetin kendisine nisbet edildiği Enes'in, bunu Emevî hükümdarı Abdu'l-Melik'e anlattığı ve sonra da bunu anlattığına son derece pişman olduğu ifade edilir. İbn Kesîr'in ifadesine göre tarihte benzeri az görülen zâlimlerden, Emevî vâlîsi Haccâc, minbere çıkıp halka bu olayı anla­tarak göz dağı verir ve "Resûlullâh da bunları yapmıştır" diyerek kendi işkencelerine bu rivâyeti delil getirirdi (İbn Kesîr, Tefsîr: 2/49).

Rivâyetin yalanlığı şuradan belli ki, Peygamberin, kendisine ge­len bu zavallı, yoksul insanlara deve sütü ve sidiği içmelerini emrettiği söylenir. Deve sütü içirmesi iyi ama, kendisine gelen ilk âyetlerden iti­baren: "Elbiseni temizle?" (Müddesir: 4) diye kendisine temizliğin em­redildiği Hz. Muhammed, pis şeylerden nefret ederdi. Sidiğin elbi­seye sıçramasından dahi son derece sakınılmasını emreden Peygamber, hiç sidik içmeyi emreder mi? Bu mantıklı mıdır? Kitapları dolduran, Kur­'ân'a ters, Peygamber'in doğasına aykırı bu tür rivâyetler, Peygam­ber’­den sonraki asırlarda egemen olmuş kişilerin düşünce yapısını yan­sıtmaktadır.

Kur'ân, Peygamber'i, batıl gelenekleri, hurafe zincirlerini kırıp atan elçi olarak nitelendirirken, bu tür rivâyetler, onu sidikle tedavi yolunu uygulayacak kadar bir taklitçi göstermektedir. Hâşâ, onun ahlâk ve doğasıbuna müsâit değildir. Kur'ân onu gelenekleri yıkan büyük bir devrimci olarak niteliyor: "Onlar, yanlarında bulunan Tevrât ve încîl'­de (vasıfları) yazılı olan Ümmî Peygamber'e uyarlar. O Ümmî Pey­gamber, onlara iyiliği emreder, onları kölülükten meneder, güze şeyleri onlara helâl kılar, pis şeyleri onlara yasaklar. Üzerlerindeki ağırlıkları ve sırtlarındaki zincirleri kaldırıp atar!” (A’râf: 157)

Şimdi güzel, temiz şeyleri insanlara helâl, pis şeyleri de haram kılan Peygamber, sidik içmeyi emreder mi? Kendi koyduğu kurallara göre sidik pistir, necistir, elbiseye bulaşsa namaza engeldir. Kendisine elbisesini temizlemesi emredilmiştir. Elbiseye bulaşmasına müsâade edilmeyen pisliğin, nasıl olur da içilmesi tavsiye edilir? Bu yalanlara bakıp da Peygamber'e dil uzatmak, insanın vicdanını titretmelidir. Bu rivâyetin baş tarafı böylece Kur'ân'a terstir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş