Müslüman bir kadının Hıristiyan erkek ile evlenmesi *** Yellenmek guslü bozar mı? *** Gusül sıvı gelmekle bozulur mu?
Mayıs - 2012

Müslüman bir kadının Hıristiyan erkek ile evlenmesi

Sayın Süleyman Bey, kız kardeşim 1980 yılında Hollanda’da doğdu ve şu yaşına kadar ailem ile orada yaşadı, bu doğal süreç içinde dininin gerektirdiği her şeyi yerine getirdi, namazını da kıldı, ancak Müslüman Türk erkekleri ile duygusal anlamda anlaşamadı ve şu anda Hıristiyan bir erkek ile evlenmek istiyor. Erkek Hollandalı ve tanrıya inanıyor ancak şu anki mevcut dinini eleştiriyor.

Birçok konuda fikir birliği içindeler ve kültür karmaşası çekmiyorlar. Hatta doğacak çocuklarının Müslüman olmasını bile kabul etmiş. Türkçe öğreniyor, sünnet olacak, belki de Müslüman olacak ama günün sonunda kardeşim Hıristiyan bir erkek ile evlenecek. Dinimiz açısından doğru mu? Ailesi olarak biz bu duruma onay vererek dinen şuçlu/günah işlemiş olur muyuz? Biraz karmaşık durum geldi bana. Yardım ederseniz teşekkür ederim. U. Öztürk

Cevap: Kız kardeşinizin evlenmek istediği erkek, Peygamberimizi kabul ediyor ve çocukların da Müslüman olarak yetişmesine razı oluyorsa onunla evlenmekte bir sakınca yoktur. Zaten anladığıma göre adam bir gün Müslüman olma eğilimindedir. Eğer iki genç sorunsuz yaşayabileceklerine kani iseler bu konuda Kur'ân bir yasak getirmemiştir. Maide 54. âyete göre Kitap ehli kadınlarla evlenme müsaadesi açıkça var ama Müslüman kadınların, Kitap ehli erkekle evlenip evlenemeyeceği hususunda bir şey söylenmiyor. Yani bu konuda olumlu veya olumsuz bir hüküm yok. Olumsuz hüküm yoksa o zaman bu evlilik yasak değil. Kimse din konusunda yasak getirme hakkına sahip değildir. Karar size aittir.


 

Yellenmek guslü bozar mı?

Sevgili Süleyman hocam, banyodayken gusül abdesti aldığımız esnada yellenmek gusül abdestini bozar mı? Böyle bir durumda Kişi gusül abdesti için başa mı dönmesi gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Vesvesede kaldım. Ben bu sıkıntıyı sürekli yaşıyorum, yellendiğimi zannettiğim her zaman gusle geri dönüyorum, hem su israfı oluyor hem azap çekiyorum. Ne olur hocam yardımınızı rica ediyorum.. E. T.

Cevap: Yellenmek guslü de bozmaz, aslında abdesti de bozmaz. Geri dönmenize gerek yok. Kaldığınız yerden devam edip guslünüzü tamamlayın. Böyle şeylere takılıp kalmayın.


 

Gusül sıvı gelmekle bozulur mu?

Hocam evliyim, ilişkiden sonra meninin kalmaması için küçük tuvaleti yapıp elimle içindeki sıvıyı çıkartıyorum ve gusül abdestimi alıyorum fakat yarım saat veya 1 saat sonra hiçbir uyarı veya ereksiyon olmamasına rağmen yine kaygan saf su gibi sıvı geliyor. Guslüm kabul olur mu yoksa tekrar gusül abdesti almam gerekir mi? İkinci soru olarak tahrik olduğumuzda zevk suyu geldiğinde cünüp olur muyuz? İlginiz için teşekkürler Allah’a emanet olun

Cevap: Sadece abdestiniz bozulur, yeniden gusül almanız gerekmez. Gusül ancak menînin şehvetle ve tazyikle boşalmasıyla gerekli olur. Sadece yaşarma veya zevk suyu gelmesiyle gusül gerekmez.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş