İSLÂM, EVRİM TEORİSİNE NASIL BAKIYOR? (2) PDF 
Çarşamba, 17 Ağustos 2022 00:00

İSLÂM, EVRİM TEORİSİNE NASIL BAKIYOR? (2)

(...dünden devam)

Sâffât: 11'e göre insan tîn-i lâzib(yapışkan çamur)dan; Hicr: 26'ya göre insan hame-i mesnûn (uzun süre su ile karışıp cıvımış, yahut ko­kuşmuş çamur)dan yaratılmış; Nûh: 13'e göre insan çeşitli aşamalardan geçirilerek yaratılmış; yine Nûh: 17'ye göre insan bitki olarak yaratılmış; Kıyâmet: 37'ye göre insan nutfe (sperm)-den yaratılmış; İnsan: 2'ye göre insan nutfe-i emşâc'dan (yani zigot denilen döllenmiş yumurtadan) yaratılmıştır. İnsanın topraktan yaratıldığını bildiren âyetlerin (Sâd: 38/71, 76, A’râf: 39/12, İsrâ: 50/61, En’âm: 55/2), toprağın birden insan oluverdiğini değil, insanın yaratılışının, kökeninin topraktan başladığını ifade eder. Nitekim: “O'dur ki, yarattığı herşeyi güzel yaptı ve insanı yaratmağa çamurdan başladı.” (Secde: 7) âyeti bu gerçeği net biçimde ortaya koyar.

Bütün bunlar, insan yaratılışının çeşitli aşamalarını anlatan ifa­delerdir. İnsan, birden bire oluvermiş basit bir yaratık değil, belki mil­yonlarca yılda özene bezene, ıstıfâ ile yaratılmış bedensel varlıkların en şereflisi olan bir yaratıktır. Yüce Allah, su ile karışmış çamuru insan olma yoluna yöneltmiş, kala kala vasfı değişen bu çamurdan oluşan hücreler süzüle süzüle çeşitli aşamalar geçirerek insan düzeyine ulaş­mıştır.

Bazı basit düşünceli insanlar, insanın evrimini kabul etmeyerek: "Allah'ın, Âdem'i bir anda yaratmağa gücü yetmez mi ki bu kadar uzun zamanda yaratsın?" der ve evrim düşüncesini Kur'ân'a ve Allah'ın kudretine aykırı bulurlar. Düşünmezler ki Allah için zaman söz konusu değildir. O'na göre milyonlarca yıl ile bir ân birdir. Biz yaratıklara göre milyonlarca yıl süren olay, Allah için bir anda meydana gelmiştir. Çünkü sonlu varlıklar olan bizler, zamanı böler ve parça parça algılarız. Ama Allah, parçaları bütünleştirir. Çokluklar O'nda bir olur. Katreler denizde birleşir. Kesret, vahdete döner. Allah'ı insan ile karıştırmak, sınırsız kavramı sınırlı algılarla karşılaştırmak insanı yanlış yargılara götürür.

Kaldı ki birden bire yaratıvermek basit bir şeydir. Ama ince plânlar, yasalar ile milyonlarca yıl içinde dünyâdan süzüle süzüle meydana getirilmiş varlığın değeri büyüktür. Bundan dolayı Allah, insan için: "Gerçekten biz, insan oğluna çok ikrâmda bulunduk, onu çok değerli, şerefli yaptık!” buyurmak suretiyle insanın değerini belirtmiştir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş