ALLAH’IN İSİMLERİNİN ETKİLERİ PDF 
Pazar, 14 Ağustos 2022 00:00

ALLAH’IN İSİMLERİNİN ETKİLERİ

Allah'ın 99 ismini zik­retmenin faydaları ayrıca her ismin farklı bir etkisi olduğu yazılıyor. Kılabildiğim namazların ardından Allah'ın isim­lerini çekiyorum. Ancak hepsinin belli bir adedi ve zamanı varmış. Mese­lâ "Ya Vedud" derken 20 adet ve sabah namazından sonra okunurmuş. "Ya Rakiyb" 7 kere, "Ya Azîz" 40 kere. Bunların doğru olup olmadığını bilemiyorum. Ama yolda veya işyerinde aklıma geldikçe okusam da olur mu? Ayrıca Allah'ın isimlerini çekerken abdestsiz de olsak olur mu? ...

Cevap: “Allah ki, O'ndan başka tanrı yoktur. En gü­zel isimler O'nundur.” (Tâhâ: 45/8)En güzel isimler" ta‘bîri, geneldir. Bir sayı söz konusu olmadan bütün güzel isimlerin Allah'a âidolduğunu ifade eder. Kur'ân-ı Kerîm'de Allah hakkında kullanılan isim ve sıfatların toplamı dok­sandokuz olduğundan, Müslümanlar arasında Allah'ın doksandokuz ismi olduğu kanısı yerleşmiştir. Allah'ın doksandokuz ismi olduğuna dair bir de hadîs rivâyet edilmiştir: "Allah'ın doksandokuz adı vardır, yüzden bir eksiktir. Kim bunları sayarsa cennete girer. Allah tektir, teki sever." (Buhârî, Da‘avât: 69; Müslim, Zikir: 5, 6; İbn Mâce, Du‘â: 10; Tirmizî, Da‘avât: 82; İbn Hanbel, Müsned: 2/258 )

Kanâatimize göre bunlar, Allah'ın, sadece Kur'ân-ı Kerîm'de geçen isim ve sıfatlarıdır. Allah'ın isim ve sıfatlarının bunlardan ibaret olduğu, bunların dışında Allah'ın isim ve sıfatı bulunmadığı anlamına gelmez. Hadîs-i şerîfte de kendileriyle du‘â edildiği zaman du‘ânın kabul edile­ceği isimler sayılmıştır. Bu hadîs de Allah'ın doksandokuz ismi dışında bir isim ve sıfatı olmadığı anlamını taşımaz. Allah'ın tecellîleri gibi sıfatları da sonsuzdur. "De ki: 'Rabbimin sözleri için deniz mürekkep olsa, Rabbimin sözleri tükenmeden önce deniz tükenir'. Yardım için bir o kadarını daha getirsek (yine O'nun sözlerini yazmağa yetmez)." (Kehf: 69/109; Lokman: 57/27) âyetinden de Allah'ın isim ve sıfatlarının sonsuz olduğunu anlıyoruz. İbn Kesîr de İbn Hanbel'in rivâyet ettiği şu hadîse dayanarak Allah'ın isimlerinin doksandokuzdan ibaret olmadığını söylü­yor: "Başına bir keder, tasa gelen kimse şöyle du‘â ederse, Allah onun keder ve tasasını giderir, üzüntüsünü sevince çe­virir: 'Allahım, ben senin kulunum, kulunun ve câriyenin oğluyum. Per­çemim senin elindedir. Hak­kımdaki hükmün yürümektedir. Takdîrin âdildir. Kendini isimlendirdiğin, Kitâbında bildirdiğin, herhangi birine öğrettiğin, yahut gizli ilminde senden başka kimsenin bilmediği ne kadar adın varsa onların hepsi yüzü hürmetine senden dilerim: Kur'ân'ı gönlümün enîsi, göğsümün nuru yap; Kur‘ân yüzü hürmetine kederimi kaldır, tasamı gider." (İbn Hanbel, Müsned: 1/191, 452)

Burada "Yahut senin gizli ilminde, senden başka kimsenin bilmediği isimlerin yüzü hürmetine" ifadesi, Allah'ın, Kur'ân'da sayılanlar dışında isimlerinin bulunduğunu gösterir. Ancak kelâm tartışmalarının kokusu sezilen bu hadîsin sağlığı kuşkuludur.

Bazı isimlerin bazı zamanlar, şu kadar kere okunacağı hakkındaki söylentilerin aslı yoktur. Allah’ın her ismi, her zaman zikredilir. Zikir esnasında abdest de gerekmez. O tür uydurmalara önem vermeyiniz. Ama bir sayıya bağlı kalmadan Allah’ın isimlerinden dilediğinizi, dile­diğiniz kadar zikredebilirsiniz. Fakat bunu din gereği bir ibadet saymak ve çevrenize yaymak doğru değildir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş