Önemli olan namazda hareketlerden önce huşu’(saygı)dır ** Bid’atlerden, katmalardan kaçmak, Kur’ân ve Sünnete uymak gerekir
Mayıs - 2012

Önemli olan namazda hareketlerden önce huşu’(saygı)dır

İyi günler hocam, benim bir arkadaşım, namazda hareketleri değişik yapıyor. Mesela elini dirseklerinden bağlıyor, rükûa eğilince ellerini omuzlarına kaldırıp sonra rükûa gidiyor. Ellerini tekrar omuzlarına kaldırıp secdeye gidiyor. Oturunca işaret parmağını sürekli oynatıyor. Sorduğumda İmam Buhârî’nin kitaplarında böyle yazdığını, Peygamberimiz, ashâb-ı kiram ehlibeyt hepsinin bu şekilde kılmış olduklarını söylüyor. Ahir zamandayız, ümmetim 72 fırkaya ayrılacak, sadece benim ve ashabımın yolunda gidenler kurtulacak hadis-i şerifine göre arkadaşım mı doğru kılıyor? Ciddi olarak kafama takıldı, acele bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap: Evet o yolda hadisler var, arkadaşınızın yaptığı da sünnete uygundur. Hanefi uygulamasının açıklamaları da sünnete uygundur. Hz. Peygamber'in öyle yaptığı, böyle yaptığı hakkında da rivayetler var. Kimi o rivayeti, kimi bu rivayeti benimsemiştir. Önemli olan bu tür hareketler değil, namazın temeli olan: Ayakta durmak (kıyam), kırâat (okumak), eğilmek (rükû'), yere kapanmak (secde). İşte bunlar namazın olmazsa olmazlarıdır. Öteki hareketler ayrıntı türünden şeylerdir. Bu ayrıntılar insana bir şey kazandırmaz. İnsana kazandıran huşu'(saygı)dır, Allah'ı gönülde tutmak, kendini O'na vererek tam konsantrasyon ile namaz kılmaktır.


 

Bid’atlerden, katmalardan kaçmak, Kur’ân ve Sünnete uymak gerekir

İyi günler hocam, benim bir arkadaşım imam-ı Buharî’nin hadis kitaplarını okuyor, okuyup direk amel ediyor. Âhir zamandayız diyor, Peygamberimiz ümmetim 73 fırkaya ayrılacak; sadece bir fırka doğru yolda olacak; diyor. Türbelere gitmeği, kandil kutlamayı bid’at sayıyor. Sadece cuma günleri ve kadir gecesi ayetlerle sabit, diyor. Cemaatlerle ilgili olarak mesela nur cemaatiyle ilgili olarak Saîd-i Nursî hazretlerini putlaştırıyorlar diyor; namazdaki hareketleri İmam Buhârî’nin kitabına göre yapıyor. Mezhep imamlarından çok İmam Buharî’nin kitaplarını takip ediyor. Dua ederken Peygamberimizin, evliyaların yüzü suyu hürmetine demek şirk oluyor; diyor. Direk Allah-ü taaladan istenmesi gerekir diyor.

Not: Peygamberimizin yaptığı şeyleri yapmamız gerektiğini, kabirleri benim kabrim dahi olsa putlaştırmayın dediğini söylüyor. Peygamberimizi çok seviyor ama yukarıdakilerin bid’at olduğunu savunuyor. Sema Durna

Cevap: Arkadaşınız doğru söylüyor ve doğru yapıyor. İşte dini, böyle katmasız, sade biçimde uygulamak gerekir. Kimsenin yüzü suyu hürmetine istemek yerine doğrudan Allah'tan istenir. Ne gerek var şunun bunun yüzü hürmetine istemeğe! Mezhep din değildir. Zaten mezhepler de çeşitli rivayetlere göre ictihad yapmışlardır. Doğrudan Kur'ân'dan ve sağlam hadis kitaplarından hüküm çıkarma yeteneğinde bulunanların herhangi bir mezhebe uymaları caiz değildir. İnsanları putlaştırmak da insanı, Allah korusun, şirke götürür. Bölünmelere yol açar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş