Kadının dövülmesi ve Mesiha Sorunu
Mayıs - 2012

Kadının dövülmesi ve Mesiha Sorunu

Sayın hocam, şunları bendeki Kur’ân meallerinde, Nisa suresi 34. ayetinde mealen kadınların itaat etmezlerse dövülebileceği yazılıyor. Bu meal doğru mu?

Diğer sorum ise Hz. İsa’nın Mesih olmasını bir Müslüman olarak nasıl anlamalıyım? Almanya’da yaşıyorum ve Hıristiyanlar da Hz İsa’yı Mesih olarak kabul ediyorlar. Müslümanlar, Hıristiyanlarla diyalog kurarken bu konuyu nasıl ele almalı? Hıristiyanların İncil olarak kabul ettiği eski ve yeni ahitleri biz Müslümanlar kutsal kitap olarak kabul ediyor muyuz? Saygılarımla. Yusuf Güce

Cevap: Nisa Suresinin 34. âyetinin manası şöyledir: "34- Allah, insanları birbirinden üstün kıldığı ve mallarından harca(yıp kadınların geçimini sağla)dıkları için erkekler, kadınlar üzerinde yöneticidirler. Bundan dolayı iyi kadınlar itâ‘atkâr olup, Allah’ın kendilerini korumasına karşılık (Allah’ın verdiği başarı ile) gizliyi korurlar (kocalarına asla ihanet etmezler). Hırçınlık, etmelerinden korktuğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarda onlara sokulmayın, onları dövün. Eğer size itâ‘at ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Çünkü Allah yücedir, büyüktür."

Yani sizin yazdığınız anlam doğrudur. Aile huzuru için hırçın kadına önce öğüt verilir, uslanmazsa ayrı yatılır, yine uslanmazsa Ziya Paşa'nın dediği gibi

Nush ile yola gelmeyeni etmeli tekdir

Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!

Her zaman vurguladığım gibi bu dövme olayı başvurulacak son çaredir. Yoksa Peygamberimiz, kadına ancak kötü insanların kaba davranacağını, Müslümanların, hanımlarına zarif ve yumuşak davranmaları gerektiğini öğütlemiştir. Bu âyetlerin indiği şartlarda kadınların ne halde bulunduklarını da iyi düşünmek gerekir. O zamanlar kadınlara hiçbir hak tanınmaz iken İslâm onları Allah’ın emaneti yapmış, Peygamber: Sizin hayırlınız, ailesine güzel davrananızdır. Ben içinizde ailesine en iyi davrananızım!” demiştir. Peygamber’i örnek alan bir Müslüman, haksız yere karısına kaba davranmaz, onu incitmez.

Hz. İsa'nın Mesih olması ile neyi kastediyorsunuz? Mesih Kral anlamına gelir. Yahudiler kurtarıcı bir kral bekliyorlardı. İşte İsa, kendisinin kurtarıcı olarak gönderildiğini söyledi ama Yahudi çoğunluğu, onun çağrısını kabul etmedi, ona deccal kral (yani kötü kral) lakabını takıp onunla alay ettiler. Yani onu kurtarıcı kabul etmediler. Hz. İsa Peygamberdir. Her peygamber gibi o da kavmini yanlıştan kurtaran, doğru yola ileten büyük insandır. Biz böyle inanırız. Onun çarpıtılmamış çağrısına uyanlar elbette felaha ererler.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş