ŻULÜM (الظُّلم) (1) PDF 
Cuma, 01 Temmuz 2022 00:00

ŻULÜM (الظُّلم) (1)

Żulm (الظُّلم): 94- Zulmedenleri o korkunç ses yakaladı, yurtlarında çöküp kaldılar... 113- Sakın, zulmedenlere dayanmayın, sonra size ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım edilmez." (Hûd: 94, 113)

Żulüm, adâletin karşıtı olan cevr, haksızlık, kendi canına veya başkalarının hakkına saldırmak, günâh işlemek anlamlarına gelir. Allah’a yapılması gereken kulluğa başkalarını da ortak yapmak, Allah’ın hakkına saldırmaktır. Şirk denilen bu eylem, żulmün başı sayılır. Bundan dolayı en büyük żulüm şirktir. Żulmün sonuna dişil tâsı gelince “ظُلمةżulmet” karanlık olur. Çoğulu żulumât(ظُلُمات)tır: Üst üste binmiş karanlıklar” (Nur: 40), “Yahut size, karanın ve denizin karanlıklarında kim yol gösteriyor?” (Neml: 63), “وَجَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَالنُّورَ: Żulumat(Karanlıklar)ı ve aydınlığı var etti” (En‘âm: 1) âyetlerinde karanlık anlamındaki żulmet’in çoğulu żulümât geçmektedir.

İlim, tevhîd ve sâlih eylemlere ışık dendiği gibi bunların karşıtı olan cehalet, şirk ve fıska da isti‘âre olarak żulmet denilir: “Allah, inananların dostudur. Onları żulümat(karanlıklar)dan aydınlığa çıkarır. Kâfirlerin dostları da tâğûttur. (O da) Onları aydınlıktan żulümata (karanlıklara) çıkarır. Onlar ateş halkıdır, orada ebedî kalacaklardır.” (Bakara: 257)

Żulüm kelimesi Kur’ân’da üç yüzden fazla geçer. Bu da Kur­’ân’ın bu kelimeye verdiği önemi gösterir. Kur’ân’dan anla­dığımıza göre żulüm üç çeşittir: Allah’ın hakkına tecavüz, başka­larının hakkına tecavüz ve insanın kendi hakkına tecavüz.

İnsan ile Allah arasındaki zulüm daha doğrusu insanın, Allah’ın hakkına tecavüzü küfür, şirk ve nifaktır. En büyük zulüm de bunlardır. Lokman, oğluna: “Yavrum, Allah’a ortak koşma, çünkü şirk, büyük bir zulümdür!” (Lokman: 13) demiştir. Allah böyle kimselere la‘net eder ve bunları acı azâba uğratır: İyi bilin ki Allah’ın la‘neti zâlimlerin üzerinedir.” (Hûd: 18), “Allah’a yalan uyduran, ya da O’nun âyetlerini yalanlayandan daha zâlim kim olabilir? Zâlimler de kurtuluş yüzü görmezler.” (En‘âm: 21), “Allah hakkında yalan uydurandan ve kendisine gelen doğruyu yalanlayandan daha zâlim kim olabilir? Cehennemde kâfirler için bir yer yok mudur?” (Zümer: 32)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş