Tefsir hakkında
Mayıs - 2012

Tefsir hakkında

Sayın hocam, her zaman olduğu gibi yine sizin fikirlerinize, bize yardımcı olmanıza ihtiyacım var. Yardımlarınıza başvurduğum suallerim:

1-Fecr suresi 3’ncü ayeti kerimesi "çifte ve teke andolsun" emriyle ne anlatılıyor? Halk arasında; şu duayı 7 kez okuyun, şunu 3 kez okuyun’la ilişkili midir?

2- Ğaşiye "..22.."......."........."........" .. sen onlar üzerinde bir zorba değilsin.." emriyle kime hitap ediliyor?

3- Mutaffifin ".....18 "......."........"........."..hayır (sandıkları gibi değil) iyilerin yazısı 'illiyyun' dadır.." açıklanmasına ihtiyacım var. Zahmetleriniz için sağ olun, Allah cc. razı olsun. Mustafa Ergan

Cevap: Şef‘çift, vetr tek demektir. Bu çift ve tek ile neyin kastedildiği hakkında çeşitli tefsîrler vardır: Şef' kurban bayramı günü, vetr arefe günüdür; şef' kurban bayramının birinci ve ikinci günleri, vetr üçüncü günüdür; şef' Âdem, vetr eşi Havvâ'dır: şef ' iki rek'atli namazlar, vetr tek rek'atli namazlardır; şef' yaratıklar, vetr Allah'tır. Çünkü Allah: "Her şeyi çift yarattık" (Zâriyât Sûresi: 49) âyetiyle her şeyi çiftli yarattığını bildirmiştir. Tek olan yalnız kendisidir.

"Yaratıklar ya çift veya tek olur. Bu âyet ile Cenâbı Hak sanki: 'Tekin ve çiftin Rabbi olana yemîn ederim' demiş ve böylece bütün yaratıklar âlemine yemîn etmiş olmaktadır" (Mefâtîhu'l-ğayb: 31/164).

Şeyh Tantavî de İhvânı Safâ risâlelerinden yararlanarak tek'in Allah'ı, çift'in yaratıkları gösterdiğini şöyle anlatıyor:

"Allah'ın yaratıklara oranı, birin öteki sayılara oranı gibidir... Bir nasıl sayıların aslı, başı, sonu ve kaynağı ise Allah da bütün eşyanın sebebi, yaratıcısı, başı ve sonudur. Birin, birlik bakımından bir parçası, dengi olmadığı gibi Allah'ın da dengi, benzeri yoktur. Bir nasıl bütün sayıları kuşatmış ise Allah da bütün eşyayı kuşatmıştır, onları ve mahiyetlerini bilir.

Bir sayıların aslı, iki başlangıcıdır (sayı iki ile başlar). Birin ikiye eklenmesiyle ilk tek sayı olan üç ortaya çıkar. Bir kök olduğu için sayılardan değildir. Birden sonra çift ve tek başlar. Önce ilk sayı iki, sonra birin ona ilâvesiyle üç olur. Bir, ilk tek sayı değildir. Sayı ancak ikinci tek olan üçtür. Sayılar çiftten ve tekten değil, kök olan birden çıkar. Böylece ilmin (matematiğin) bu sûrede zikredilen çifte ve teke dayandığını öğrendin mi?" (el-Cevâhir fî Tefsîri'l-Kur'ân: 25/159).

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş