İÇKİLİ LOKANTAYA MÜDÜRLÜK YAPMAK CAİZ Mİ? PDF 
Perşembe, 09 Haziran 2022 00:00

İÇKİLİ LOKANTAYA MÜDÜRLÜK YAPMAK CAİZ Mİ?

Londra’da içkili restoran çalıştıran ve bunun caiz olup olmadığını soran ve aldığı cevap ile rahatladığını belirtip teşekkür eden okurumuz, yine soruyor: “Peki aynı işi Türkiye’de yaparsam bu konudaki fikirleriniz nedir?, çünkü çalıştığım restoran İstanbul’a açılıyor ve bana müdürlük teklif ediyorlar, bu durumda yani Türkiye’de olursa hüküm değişir mi..Merakla bekliyorum cevabınızı ellerinizden öperim. ..”

Cevap: Ben bu cevabı sizi rahatlatmak için değil, ama toplumun derdine bir çare bulmak için yazıyorum. Bu konuda dinde kesin hüküm yoktur. Kur'ân'da içkinin içilmesi yasaktır, satılmasından söz edilmez. Satılması hakkında hükümler hadislerde vardır ama onlara da birçok insan düşüncesinin karıştığında kuşku yoktur. Onun için din, Kur'ân'ın açık emirleridir. Zaten Peygamberimiz de “haram, Allah'ın, kitabında haram kıldığı şeylerdir" buyurmuştur. Hiç kimsenin, kendi kendine yasaklar koyup dini daraltmaya hakkı yoktur. Bu Allah'a iftira sayılır. Kur'ân şöyle diyor: "De ki: ‘Gördünüz mü, Allâh'ın size rızk olarak indirdiği şeylerin bir kısmını harâm ve bir kısmını helâl yaptınız.’ De ki: ‘Allâh mı size böyle izin verdi, yoksa siz Allah'a iftirâ mı ediyorsunuz?’” (Yunus: 59)

Özetle: Siz Türkiye'de aynı işi yapabilirsiniz, çünkü Türkiye laik bir devlettir. Din kurallarıyla yönetilmez. Ancak kanaatime göre Müslüman çocuklarına içki satmanız helâl olmaz. Gelenlerin İslâm ile alakası yoksa, bunun yasak olduğuna inanmıyorlarsa onlar zaten içeceklerdir. Onlara satmakta bir sakınca olmayabilir. Yine de siz vicdanınıza danışın. Ben kesin bir şey diyemiyorum. Çünkü haramdır desem gerçekten oralardan rızkını kazanmak zorunda kalan ama İslâm'a bağlı birçok insanı dışlamış olacağım. Oysa Allah herkesin içindedir. Kimseyi Hakk'ın kapısından kovmaya hakkımız yoktur. Allah'a bağlılığını sürdür de rızkını alnının teriyle kazan. Aldığın para senin için helâldir. Hırsızlık etmiyor­sun, yalan söylemiyorsun. Selâmlar.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş