ÖLMÜŞLERİN YERİNE HAC YAPILIR MI? PDF 
Pazartesi, 30 Mayıs 2022 00:00

ÖLMÜŞLERİN YERİNE HAC YAPILIR MI?

Cevap: İbadetler bireyseldir. Kimse kimsenin yerine namaz kıla­maz, hacca da gidemez. Herkes kendi amelinden sorumludur. Ancak kişi sağlığında bir özür dolayısıyla hacca gidemiyorsa kendisi yerine bir başkasını, masrafını karşılamak suretiyle hacca gönderebilir. Buna bedel hac denilir. Bu da tartışmalı bir konudur. Ama görevlendirmeyi kişinin kendisi yapar. İnsan öldükten sonra varislerinin, onun yerine hac yapması gerekmez. Hac yapan kendisi için yapmış olur. Ancak kişi, yaptığı haccın sevabını babasına, annesine bağışlayabilir. Nasıl namaz kıldıktan sonra ölmüşü için duâ edebilirse hac yaptıktan sonra ölmüşünü de anıp onun bu sevaptan yararlanmasını Allah’tan dileyebilir. Makbul olur mu, olmaz mı, Allah’a bağlı bir şeydir.

Ama ölmüşlerin yerine hacca gitme teşviklerinin altında büyük rantlar yatmaktadır. İnsanlar bu yola teşvik ediliyorlar ki herkes kendi yerine haccetmekle kalmasın, bir daha bir daha hacca gitsin, hac seferi düzenleyenler de pastadan daha çok büyük dilimler koparsınlar. Temel amaç budur bu hac teşviklerinde ve fetvalarında. İslâm bu değildir, bu değil. İslâm yardımdır. Eğer babana iyilik edeceksen onun adına fukaraya sadaka ver, birkaç öğrenci okut, aç, açık kalanların derdine derman ol!

Hocam Hayırlı günler, arkadaşlarla her hafta başı toplanıp konuşuyor ve bazı meseleleri tartışıyoruz. Sizin yazılarınızı da takip ediyorum. Tartışma esnasında Hac dönemi olduğu için bir konu aklımıza takıldı, güzel ve seviyeli bir tartışma oldu. Ben sizi takip ettiğim için bu soruyu size sorma ihtiyacı duydum, rahatsızlık verdiysem hakkınızı helal edin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş