VAHY (الوحي) (1) PDF 
Perşembe, 26 Mayıs 2022 00:00

VAHY (الوحي) (1)

Vahy (الوحي): Sür‘atli işaret demektir. Sür‘at anlamını içerdiğinden dolayı hızlı iş için أمر وحـي(emrun vahy) denilir. Bu sür‘atli işaret rumuz ve dokundurma şeklinde söz ile; kelimesiz soyut ses ile; el, kaş göz işaretiyle veya yazı ile olabilir. فَـخَرَجَ عَلَي قَوْمِهِ مِنَ الْمِحْرَابِ فَاوْحَي اِلَيْهِمْ اَنْ سَبِّحُوا بُكْرَةً وَعَشِيًّا: (Zekeriya,) Ma‘bedden kavminin karşısına çıkıp onlara: ‘Sabah akşam (Rabbinizi) tesbîh edin!’ diye işâret etti.” (Meryem: 11) âyetinde Zekeriya’nın kavmine vahyi, düşüncesini işaretle veya yazı ile anlatması anlamındadır. وَكَذٰلِكَ جَعَلْنَا لِكُلِّ نَبِي عَدُوًّا شَيَاطِينَ الإنْسِ وَالْجِنِّ يُوحِي بَعْضُهُمْ إلَي بَعْضٍ زُخْرُفَ الْقَوْلِ غُرُورًا: Böylece biz, her peygambere insan ve cin şeytanlarını düşman yaptık. (Bunlar,) Aldatmak için birbirlerine yaldızlı sözler fısıldarlar.” (En‘âm: 112), “وَإنَّ الشَّياطِين لَيُوحُونَ إلَي أَوْلِيَآئِهِم لِيُجَادِلُوكُمْ: Şeytânlar, dostlarına, sizinle mücâdele etmelerini vahy ederler (fısıldarlar).” (En‘âm: 121) âyetlerinde vahy, fısıltı yoluyla kötü düşünce telkin etmek demektir.مِنْ شَرِّ الْـوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ. الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ. مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ.: İnsanların göğüslerinde vesvese veren, sinsi cin ve insan vesvesecinin şerrinden (Allah’a sığınırım)!” (Nâs: 4-6) âyetleriyle ve Hz. Peygamber’in “إنَّ لِـلـشَّيْـطانِ لَمَّةً بِابْنِ آدَمَ وَ لِلْمَلَكِ لَمَّةً: Âdem oğluna şeytânın da bir dürtüsü vardır, meleğin de bir dürtüsü vardır.” (Tirmizî, Tefsîr, sûre: 2/35) hadîsleriyle içe düşürülen vesvese ve telkîn vahyine işaret edilmiştir.

Vahyin çeşitleri:

51- Allah bir insanla (karşılıklı) konuşmaz. Ancak vahiyle (kulunun kalbine dilediği düşünceyi doğurarak), yahut perde arkasından konuşur yahut izniyle dilediğini vahyedecek bir elçi gönderir. O, yücedir, hüküm ve hikmet sâhibidir. 52- İşte sana da böyle emrimizden bir rûh (gönüllere can veren bir söz) vahyettik. Sen Kitap nedir, imân nedir, bilmezdin. Fakat biz onu, kullarımızdan dilediğimizi, doğru yola ilettiğimiz bir nur yaptık. Şüphesiz sen, doğru yola götürüyorsun: 53- Göklerde ve yerde bulunan her şeyin sâhibi Allah'ın yoluna. İyi bilin ki bütün işler sonunda Allah'a varır.” (Şûrâ: 51-53)

51. âyette vahy çeşitleri sayılmaktadır: Allah, bir insanla doğrudan doğruya konuşmaz. Ya sözlerini insanın kalbine ilham eder yahut perde arkasından ona hitâbeder veya bir elçi gönderir de o elçi, Allah’ın izniyle, O’nun dilediği sözleri vahyeder. İşte Allah’ın insanla diyalogu, bu yol­lardan biriyle olur.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş