NAMAZ VE VAKİTLERİ HK. PDF 
Cumartesi, 30 Nisan 2022 00:00

NAMAZ VE VAKİTLERİ HK.

Hocam sabah namazını vaktinde kılamıyorum ama diğer 4 vakit namazlarımı vaktinde kılıyorum. Sabah namazımı kaçırdığım için diğer namazların sevabından mahrum mu kalıyorum?

Diyanet takvimi ile namazlarımı kılıyorum ama Süleymaniye takviminin doğru olduğunu söylüyorlar. Bu kadar insan Diyanet Takvimi ile kıldığı için namazları geçersiz mi? ...

Cevap: 1) En temel ve vurgulu namaz, sabah, akşam ve gece namazlarıdır. Sabah namazına melekler dahi gelip katılırlar. O namaz meşhuddur, yani meleklerin katıldığı, tanıklık edecekleri namazdır. Bu namazı kılmamakla vebal ve sorumluluk altına giriyorsunuz. Ama kıldığınız öteki namazların sevabından mahrum olmazsınız. Çünkü "Zerre kadar iyilik yapan karşılığını görür, zerre kadar kötülük yapan da karşılığını görür.” Allah ile kulu arasına hiç kimse giremez. Allah kulunu, kulun kendisini sevmesinden daha çok sever ve korur. 

Cevap 2) Namaz vakitleri şimdi olduğu gibi öyle saniye ve dakika ile hesabedilmez, güneşin durumuna göre hesabedilirdi. Falanın veya filanın hesaplarının doğru olması hayali görüşlerdir. Namazını kıl da beş dakika önce veya sonra fark etmez. Müslümanların çoğunluğunun kabul ettiği vakitlere uymak gerekir. Çünkü bu, kamunun icmaı (oybirliği)dir. Kur'ân mü'minlerin üzerinde birleştiği yoldan ayrılanları şöyle uyarmaktadır: “Kim kendisine doğru yol belli olduktan sonra Elçi’ye karşı gelir ve müminlerin yolundan başka bir yola uyarsa, onu döndüğü yola yöneltiriz ve cehenneme sokarız. Ne kötü bir gidiş yeridir orası!” (Nisa:115)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş