Gece namazı uyumadan kılınabilir mi? *** Okurumun Teşekkürü
Mayıs - 2012

Gece namazı uyumadan kılınabilir mi?

Çok değerli Hocam...; yıllardır sizi gazeteden her gün takip ettim, eselerinizi de okudum, okuyorum. İlminizi bizlerle paylaştığınız için Yüce Allah Sizden razı olsun ve sağlıklı uzun ömürler versin de daha çok istifade edelim. Sözü uzatmadan hemen soruma geçmek istiyorum.

Açıklama ve yorumlarınızdan etkilenerek birkaç yıldır "gece namazı" kılıyorum. Ancak, gece uyanıp da kılmak yerine yatmadan önce 11,30-12,00 arasında kılıyorum. Zira düzensiz bir uykum var; sık sık uyanırım ve uyumakta zorluk çekiyorum.

Birkaç kez denedim, gece kalkarsam tekrar uyuyup sabah namazına kalkmam çok zor oluyor. Bu uygulamama ne dersiniz? Bir de çok ender de olsa gece namazını kılamadığım oldu; ertesi sabah kaza ettim doğru mudur?

İkinci isteğim 01.Mayıs.2012 tarihinde bir soruya verdiğiniz cevapta Peygamberimizin tahiyyatta okuduğu dualardan birinin Arapçasını vermişsiniz; Türkçesini yazarsanız çok memnun olacağım. En derin saygı ve selamlarımla..... İ. Ö.

Cevap: Gece namazı, seher vakti dediğimiz gecenin yarısından sonraki vakitte kılınacak namazdır. Yani 2-3 arası. Fakat sizin öyle bir mazeretiniz varsa sabah namazına biraz erken kalkıp önce iki rek'at gece namazını yani teheccüd namazını kılarsınız, sonra sabah namazını kılarsınız. Gece namazını kaza etmenize gerek yok. Ama kaza diye kıldığınız namaz nafiledir, asıl gece namazı değildir. Ne kadar nafile kılarsanız, o kadar sevabınız çok olur. Peygamberimizin duâsının anlamına gelince:

"Allahumme innî es'eluke yâ Allahussamed ellezî lem yelid ve lem yûled ve lem yekun lehu kufuven ehad, en tağfire lî zunûbî bi-fadlike ve keremike ya ekramel-ekremîn veya erhamerrâhimîn!"

Anlamı: Allahım, ey doğurmamış, doğurulmamış, dengi bulunmayan, merhametlilerin merhametlisi Allahım, lütfunlan, kereminle benim günahlarımı bağışlamanı dilerim.



 

Okurumun Teşekkürü

Sayın Hocam.... Gece namazı konusundaki mailime hemen cevap vererek, beni uyardığınız ve yönlendirdiğiniz için size sonsuz teşekkürler ediyorum. Yüce Allah Sizden razı olsun. Bu sabah, önerdiğiniz şekilde, sabah ezanından yarım saat önce kalktım ve gece namazını eda ettim. İnşaallah bu şekilde devam ettireceğim.

Muhterem Hocam, bu vesile ile bir şey daha söylemek istiyorum: Sizin ve sizler gibi; (gerçi bir elin beş parmağını geçmiyorsunuz ama) din âlimlerinin açık bir uyarıcı olduğunuzu düşünüyorum. Zira artık elçi gelmeyeceğine göre. Yanılıyorsam düzeltin lütfen. Bizim gibi aklını işletenlere düşen de, sizleri iyi izlemek ve azami istifade etmektir, diyorum.

Sabrınıza, gayretinize ve ilminize sağlık. En derin saygılarımla İ. Ö.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş