TASAVVUF, SEYRİ SÜLUK VE MÜRŞİDİ KÂMİL HAKKINDA (4) PDF 
Perşembe, 14 Nisan 2022 00:00

TASAVVUF, SEYRİ SÜLUK VE MÜRŞİDİ KÂMİL HAKKINDA (4)

(...dünden devam)

"Kim ‘lâ ilâhe illallah’" derse, cennete girer veya cennet ona vâ­cib olur. Kim de yüz kere "SubhânAllahi ve bihamdihî" derse Allah ona yüz yirmi dört bin hasene yazar." Dediler ki: "O halde yâ Rasulâllah! Bizden kimse helâk olmaz." Buyurdu ki: "Hayır, biriniz (âhırete)öyle iyilikler getirir ki onlar dağa konsa ağır basar. Sonra nimetler gelir, o haseneleri giderir. Sonra Rabbin rahmeti uzanır (da o kimseyi kurtarır)." (et-Terğib, 2/421-22) 

سُبْحَانَ الله وَ الْحَمْدُ ِلله وَ لاَ إلٰهَ إلاَّ الله وَ الله أَكْبَرُSubhânAllahi ve’l-hamdu lillâhi ve lâ ilâhe illAllahu vAllahu ekber. Benim için Güneş'in üzerine doğduğu her şeyden daha sevgilidir." (Müslim, Zikir, 10 Tirmizî (et-Terğib, 2/424)

Bir adam geldi, "Yâ RasûlAllah, dedi, bana söyleyeceğim (güzel) bir söz öğret." (Allah Elçisi) Buyurdu ki: “لاَ إلٰهَ إلاَّ الله وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، الله أَكْبَرُ كَبِيرًا وَ الْحَمْدُ ِلله كَثِيرًا وَ سُبْحَانَ الله رَبِّ الْعَالَمِينَ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ إلاَّ بِالله الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ. Lâ ilâhe illAllahu vahdehû lâ şerîke leh. Allahu ekber kebîrâ. Ve’l-hamdu lil­lâhi kešîran ve subhânAllahi rabbi’l-’âlemîn ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-azîzi’l-hakîm, de." 

A‘râbî: "Bu Rabbim için. Ya benim için ne diyeyim?" dedi. Allah’ın Rasûlü buyurdu ki: ‘اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ لِي وَارْحَمْنِي وَ اهْدِنِي وَ ارْزُقْنِيAllahummağfir lî verhamnî vehdinî verzuknî’ de.”(Müslim, Zikir, 10). 

Hz. Cüveyriye (r.a.)’dan: Hz. Rasûl Cüveyriye’nin yanından ayrılırken Cüveyriye oturmuş vaziyette ibâdet ediyordu. Rasûlullah gitti, dolaştı, geldi. Cüveyriye hâlâ öyle oturuyordu. Rasûlullah buyurdu ki: "Ben senden sonra dört kelime söyledim, onlar senin akşama kadar söyleyeceklerinle tartılırsa (benim söylediklerim) ağır gelir:سُبْحَانَ الله وَ بِحَمْدِهِ عَدَدَ خَلْقِهِ وَ رِضَا نَفْسِهِ وَ زِنَةَ عَرْشِهِ وَ مِدَادَ كَلِمَاتِهِ SubhânAllahi ve bihamdihî adede halkıhî, ve rıdâ nefsihi, ve zinete arşihi ve midâde kelimâtihî (Yüce Allah’ı yaratıkları sayısınca sözlerinin mürekkebi kadar tesbîh ederim.)" (Müslim, Zikir, 19; Tirmizî, Da‘avât, 104)

"Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" de. Çünkü bu, cennet hazînelerinden bir hazînedir."(Buhârî, Müslim (et-Terğib, 2/443)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş