KURAN’DA ÖZÜR DİLEMEK (1) PDF 
Cuma, 08 Nisan 2022 00:00

KURAN’DA ÖZÜR DİLEMEK (1)

Selamünaleyküm sayın hocam, aklımıza takılan bir soruyu size sorma ihtiyacı hissettik; müsait olduğunuz bir zaman yanıtlarsanız memnun oluruz. Yüce kitabımızda sıklıkla “affedin, merhamet edin!” buyuruluyor fakat yapmış olduğumuz bir hatadan dolayı karşı taraftan özür dileyin ya da buna benzer ifade bulamadım bunun hikmeti, sebebi ne olabilir? Affetmenin hoş görmenin manasını yüceltmek için mi? Hayırlı günler diliyorum...

Cevap: Yapılan hatadan ötürü Allah’tan af dilenilir. Asıl affedecek olan O’dur. Ancak karşı tarafa yapılan yanlış, onun hakkına girmektir. Hakkı gasbetmek günahtır, Asr Suresinde mü’minlerin birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye ettikleri vurgulanmaktadır. Âkif’in dediği gibi 

Hâlikın nâ mütenâhî adı var, en başı “Hak”

Ne büyük şey kul için, hakkı tutup kaldırmak.

Hani ashâb-ı kiram ayrılalım derlerken

Mutlaka sûre-i ve’l-asr’ı okurmuş bu neden?

Çünkü meknûn o büyük sûrede esrâr-ı felâh

Başta imân-ı hakîkî geliyor, sonra salâh;

“133- Rabbinizden bir bağışlanmaya ve genişliği göklerle yer arası kadar olan, korunanlar için hazırlanmış cennete koşun! 134- O(koruna)nlar bollukta ve darlıkta Allah için harcarlar, öfke(lerin)i yutkunurlar, insanları affederler. Allah da güzel davrananları sever. 135- Ve onlar bir kötülük yaptıkları, ya da nefislerine zulmettikleri zaman, Allah'ı hatırlayarak hemen günâhlarının bağışlanmasını dilerler; günâhları da Allah'tan başka kim bağışlayabilir? Ve onlar, hatâlarında bile bile, ısrar etmezler. 136- İşte onların mükâfâtı Rableri tarafından bağışlanma ve altlarından ırmaklar akan, içinde sürekli kalacakları cennetlerdir. Çalışanların ücreti ne güzeldir!” (Âli İmran: 133-136)

Bu âyetlerde Allah'a ve Elçisine itâat etmek suretiyle korunanlar için hazırlanmış bulunan cennete koşulması emredilmekte ve korunanların vasıfları anlatılmaktadır: Müttakiler yani korunanlar bir günah işledikleri zaman derhal Allah'ı hatırlayıp günahlarından tevbe ve istiğfar ederler, bile bile kötü işlerde ısrar etmezler. Böylelerinin mükâfatı, ebedî kalınacak olan cennetlerdir. Çalışanların, güzel iş yapanların ücreti ne güzeldir!

Hakka bâtıl elbisesi giydirerek bile bile hakkı gizlemeyin.” (Bakara: 92/42)

Bu âyette, İsrâil oğullarına hitaben, Kur’ân’ın gerçek olduğunu bildikleri halde hakkın üstüne bâtıl elbisesi giydirerek, yani hakkı bâtılın içine sokarak gerçeği gizlememeleri, doğru söylemeleri, gerçeği kabul etmeleri gerektiği anlatılmaktadır. 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş