ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (5) PDF 
Çarşamba, 06 Nisan 2022 00:00

ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (5)

(...dünden devam)

32’nci âyette Peygamber'in hanımlarına, evlerine çekilmeleri ve ilk Câhiliye devri kadınlarının kendilerini, süslerini gösterdikleri gibi güzelliklerini teşhir etmemeleri emrediliyor. Âyette: "teberrüc etmeyin" buyuruluyor. Teberrüc: Kadının süsünü ve güzelliklerini göstermesidir. Bir tefsîre göre teberrüc, kadının gözleriyle işve yaparak güzelliğini göstermesi anlamına gelir (Lisânu'l Arab: 1/185). Bu izahtan da anlaşıldığı gibi bu âyet, kadınların tamamen evlerine çekilip hiç dışarıya çıkmamaları anlamına gelmez. Onlara ağır başlı davranmalarını, kuşku uyandıracak hareketlerden kaçınmalarını ve gereksiz yere ortalıklarda dolaşmamalarını emreder. Yoksa onların, bir zaruret veya iş gereği sokağa çıkmalarını yasaklamaz. Nitekim gerek Peygamber'in hayatında gerek vefatından sonra hanımlarının, ihtiyaç ve zaruret gereği dışarı çıktıkları, tevâtüren sabittir. Bir gün Hz. Ömer, örtünme emredildikten sonra, iri yapılı, tanıyanın, kim olduğunu fark edeceği bir hanım olan Sevde'yi dışarıda görmüş:

— Ey Sevde, bizden gizlenmiyorsun, baksana sen nasıl dışarı çıkarsın? demiş. Sevde derhal geri dönüp Hz. Peygamber’e Ömer’i şikâyet etmiş:

— Ey Allah'ın Elçisi, bir ihtiyacım için dışarı çıktım, Ömer bana şöyle şöyle dedi, diye anlatmış.

Vahiy haline giren Peygamber (s.a.v.) açılmış ve: "Sizin ihtiyacınız için dışarı çıkmanıza izin verildi" demiştir (Buhârî, Tefsîr, Sûre: 33; et-Tâc: 4/211).

Nûr Sûresinin 31’nci âyetinin tefsîrinde de açıkladığımız gibi İslâm’dan önceki devirlerde de örtünme vardı. Fakat çoğu kadınlar, örtülerini, başlarından arkaya salıyorlar, göğüs yırtmaçlarını açık bırakarak güzel yerlerini, süslerini gösteriyorlardı. Bu da erkekleri tahrik ediyordu.

İşte Peygamber hanımlarına, onlar gibi davranmamaları emrediliyor. Çünkü Peygamber’in hane halkı herkese örnektir. Başka kadınlar, Peygamber'in hanımlarını örnek alırlar. Bundan dolayı onların, herkese örnek olacak biçimde ağır başlı davranmaları emrediliyor.

Bu âyette, kadının, başka erkeklerle konuşabileceği, ancak onlarla konuşurken kırıtarak değil, ağır başlı konuşmaları gerektiği anlaşılır. "Erkeklerle konuşurken öyle kırıta kırıta konuşmayınız, onlarla söze dalmayınız" cümlesi, Peygamber hanımlarının ve dolayısıyla bütün kadınların erkeklerle ağır başlı biçimde konuşabileceklerini göstermektedir. Nitekim Peygamber hanımları, kendisinden sonra onun hayatı ve yaşam tarzı, sözleri hakkında ümmete çok şeyler anlatmışlardır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş