ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (4) PDF 
Salı, 05 Nisan 2022 00:00

ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (4)

(...dünden devam)

Hz. Peygamber, Safiyye ile Hayber'in fethinden sonra evlendiğine göre bu âyetlerin, Hayber'in fethinden hayli sonra indiği anlaşılıyor.

İbnu'l-Arabî'ye göre Peygamber (s.a.v.) on yedi kadınla nikahlanmış, bunlardan on ikisi ile zifaf olmuş, dokuz hanımı var iken vefat etmiştir. Seçimde Serbest bırakılan, bütün hanımları değil, sâdece Sevde, Ayşe, Hafsa ve Ümmü Seleme'dir. Refah, bol geçim isteyenler bunlar idi (Ahkâmu'l-Kur'ân: 3/1512).

Hz. Ömer'in rivayetinde tayîr âyeti indiği zaman henüz örtünmenin emredilmediği söyleniyor. Örtünme âyeti, Zeyneb'in Peygamber'le evlendiği sırada inmiştir. Bundan, tahyîr âyeti indiği zaman henüz Peygamber (s.a.v.)in Zeynep ile evlenmediği, Zeyneb’in, Peygamber’in zevceleri arasına henüz katılmadığı anlaşılır. Ancak biz Ahzâb Sûresi’nin baş tarafını, özellikle 5-6’ncı âyetlerini, Zeyd ve Zeynep olayı ile ilgili gördüğümüz için tayîr âyeti indiği zaman Peygamber'in, Zeynep ile evlenmiş olduğu kanısındayız.

Kadınlarını, dünyâ ile kendisini seçmeleri arasında serbest bırakmasını emreden bu âyetlerden sonra Peygamber (s.a.v.), kadınlarına, hangisini yeğlediklerini ayrı ayrı sordu. Önce en çok sevdiği Ayşe'den başladı. Hz. Ayşe şöyle diyor: "Peygamber (s.a.v.) bana:

— Ben sana bir şey diyeceğim, ama acele etmene gerek yok, annene, babana danışmadan karar verme, dedi.

Ebeveynimin, kendisinden ayrılmamı istemeyeceklerini biliyordu. Sonra: "Ey Peygamber, eşlerine söyle..."den itibaren iki âyet okudu. Dedim ki:

— Bu işin nesini anne babama danışacağım? Ben Allah ve Elçisi’ni ve âhiret yurdunu istiyorum" (Buhârî, Tefsîr, Sûre: 33).

Ayşe, Allah'ı, Elçisi’ni ve âhireti seçince Peygamber'in yüzünde sevinç belirdi. Diğer kadınlar da aynı şeyi yaptılar. Allah da onların seçiminden memnun oldu. Ve Peygamber'ini, yalnız onlara özgü kıldı, onlardan başkasıyla evlenmesini yasakladı: "Bundan sonra artık başka kadınlarla evlenmek, bunları başka eşlerle değiştirmek sana helâl değildir. Güzellikleri çok hoşuna gitse dahi; yalnız elinin altında bulunan câriyeler hariç. Allah her şeyi gözetleyicidir." (Ahzâb: 52 ) buyurdu (Hâzin: 5/255-256; Beğavî, Hâzin kenarıda aynı cilt ve sayfa).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş