ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (2) PDF 
Pazar, 03 Nisan 2022 00:00

ÂYETTEKİ “SİZİ TERTEMİZ YAPMAK İSTİYOR" NE ANLAMA GELİYOR? (2)

(...dünden devam)

Bilindiği üzere Hz. Ebubekir’in kızı Ayşe de Hz. Ömer’in kızı Hafsa da Peygamber’le evli idiler. Peygamber’in, hanımları tarafından rahatsız edilmesi, bu iki zâtı ötekilerden daha çok üzüyordu. Bundan dolayı her ikisi de Peygamber’i ziyâret edip bu konuda onu tesellî etmeğe çalıştılar. Daha sonra Hz. Ömer, Ayşe’yi de Hafsa’yı da, Peygamber’i incitmemeleri, ondan fazla istekte bulunmamaları konusunda uyardı.

Peygamber, uzletinde ibâdetle meşgul idi. Namazlara gitmiyor, ashâbıyla görüşmüyordu (Câmi'u'l-beyân: 21/156 ). Ashâbı, Peygamber’in durumunu merak ediyorlardı. Hz. Ömer, durumu öğrenmek üzere gidip Peygamber’le görüşmeğe karar verdi. Gerisini Ömer’in kendisinden dinleyelim:

“Kapının eşiğinde oturmuş, ayaklarını da merdivenden aşağı salmış olan kara oğlanın (kölenin) yanına geldim. (Başka rivayetlerde bu hizmetçinin adı Rabah'tır). Allah'ın Elçisi (s.a.v.), hurma dalından yapılmış olan odasına çıkıp inerdi. Köleye Ömer için izin almasını söyledim. İçeri girdi, çıktı:

— Kendisine söyledim, sesini çıkarmadı, dedi.

Gittim, minbere vardım. Minberin yanında bir cemaat toplanmıştı. Bazıları ağlıyordu. Biraz oturdum, sonra içimdeki görüşme arzusuna yenilip yine köleye gittim, Ömer için izin almasını istedim. İçeri girdi, çıktı:

— Senin geldiğini kendisine söyledim, fakat sesini çıkarmadı, dedi.

Yine döndüm, minbere geldim. Tekrar içimdeki arzuya yenilerek köleye geldim:

— Ömer için izin al, ben sanıyorum ki Allah'ın Elçisi (sav) benim Hafsa için geldiğimi zannediyor. VAllahi eğer emrederse onun boynunu vururum boynunu! Dedim ve sesimi de yükselttim. Köle girdi, çıktı:

— Ben seni kendisine söyledim, sesini çıkarmadı, dedi.

Ben tam geri dönmüştüm ki köle arkamdan beni çağırdı:

— Gir, sana izin verildi, dedi.

İçeri girdim, Allah'ın Elçisi’ne selâm verdim, baktım ki kendisi hurmadan yapılmış bir hasıra dayanmış, hasır böğründe iz yapmıştı. Altında hasırdan başka bir şey yoktu. Başının altında da içi hurma lifi ile doldurulmuş deri bir yastık vardı.

— Ey Allah'ın Elçisi, dedim, kadınlarını boşadın mı? Bu kadınların durumu neden seni üzüyor ki? Eğer onları boşadıysan Allah, melekleri, Cibrîl, ben ve Ebubekir ve bütün mü'minler seninle beraberdir.

 

(devamı yarın..)

 

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş