SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (2) PDF 
Cuma, 11 Mart 2022 00:00

SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (2)

(...dünden devam)

Ebû'l-Hasan Sâlim'e: 'Semâ'ı nasıl inkâr edersin, Cüneyd, Serî ve Zunnûn (şarkı-ilâhî) dinlerdi?" denilmiş. "Benden daha hayırlı olan cevaz vermiş, dinlemiş iken ben nasıl inkâr ederim? Abdullah ibn Ca'fer ibn Tayyar dinlerdi. Ben sadece semâ'da eğlence ve oynamayı kabul etmiyorum" demiştir (Kûtu'l-Kulûb: 2/123).

B) Semâ'ın mubah olduğunu gösteren kanıtlar

Bir şeyi helâl veya haram kılmak ya Allah'ın Kitabı veya Peygamber (sav)'in kesin sünnetiyle olur. Peygamber dışında hiçbir insanın, Allah'ın helâl kıldığını haram veya haram kıldığını helâl kılmağa hakkı yoktur. Yüce Allah: "Dillerinizin yalan nitelendir­me­siyle şu helâldir, şu haramdır, demeyin; sonra Allah'a karşı yalan uydurmuş olursunuz. Allah'a yalan uyduranlar ise onmazlar." (Nahl: 70/116) buyurmuştur.

Ne Allah'ın Kitabında ne de Hz. Peygamber'in sahîh hadîs­lerinde semâ'ın haram olduğunu gösteren bir şey yoktur, ama mubah olduğunu gösteren kanıtlar çoktur. Yüce Allah buyurur: "İnanıp iyi işler yapanlar, bir bahçe içinde habredilirler" (Rûm: 84/15) âyetin­deki ihbar semâ' olarak tefsîr edilmiştir. "Habre: lezzet ve semâ' demektir. Yahya ibn Ebî Kesîr, âyetin tefsirinde habre'nin cennette şarkı dinlemek olduğunu söylemiştir. Müfessirlerden bir grup, inanıp iyi işler yapanların, Cennet'te semâ' ve ğinâ' (şarkı) ile ağırla­nacaklarını söylemişlerdir." (Câmiu'l-beyân: 21/28; el-Câmi li âhkâmi'l-Kur'ân: 14/12-14) Mücâhid, bu âyetin tefsirinde:

" Nahnu’n-nâimâtu felâ neb’usu ebedâ

Nahnu’l-ḫâlidâtu felâ nemûtu ebedâ:

Biz ölümsüz kızlarız, hiç ölmeyiz; biz dâima güler yüzlüyüz, hiç somurtmayız!" diye şarkı okuyan güzel hurilerin çekici şarkıla­rını dinlemekle ağırlanırlar, denilmiştir, diyor (Kuşeyrî, Risale: 154).

Zemahşerî'nin kaydına göre; âyetin Cennet nimetlerini tavsif ettiğini söyleyen Peygamber Aleyhisselâm'a bir a'râbî: "Yâ Resûlâl­lah, Cennet'te semâ' (şarkı dinleme) var mı?" diye sordu. Peygamber (selâm O'na): "Ey a'râbî, Cennet'te bir ırmak var ki iki kıyısında beyaz tenli, derin bakışlı kızlar, yaratıkların hiç işitmediği güzel seslerle şarkı söylerler ki bu, Cennet ni'metlerinin en üstünüdür" demiştir (El-Keşşâf an Hakaiki't-Tenzîl: 3/200).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş