SECDE HALİNDE DUA VE GÜNAH DİNDEN ÇIKARIR MI? *** NORMAL ABDEST Mİ GUSÜL ABDESTİ Mİ? PDF 
Perşembe, 03 Mart 2022 00:00

SECDE HALİNDE DUA VE GÜNAH DİNDEN ÇIKARIR MI?

Hocam selamünaleyküm, abdestsiz namaz kılınmaz ve abdest bozulunca selam verilir ve abdestsiz secdeye gidilmez bildiğim kadarıyla. Hocam ben abdestsiz olduğum bir vakitte namazda değildim, kalktım ailedeki bir sıkıntı için secde ettim ve dua ettim. Bunu ab­destsiz yaptım. Hocam bunu yaparken abdestsiz olduğumu biliyordum ama abdestsiz dua edildiği için abdestsiz secde edip de dua ettim. Bu düşüncesiz hareketimin imanıma ve inancıma zararı olur mu? Bir de hocam dinden çıkardığını bilmediğim ve yapmış oldu­ğum bir hareket benim imanıma zarar verir mi, beni dinden çıkarır mı? Hayırlı günler...

Cevap : İçinden dua etmek gelmiş, dua etmek için secdeye varıp dua etmişsin, bu namaz secdesi değil, tilavet secdesi değil, secde halinde duadır. Bunun günah olan bir yanı yoktur. 

Ayrıca büyük günah işlemek kulu azaba müstahak kılar. Ama büyük günah, inkâr etmedikçe kişiyi dinden çıkarmaz. Büyük günah işleyen kimse tevbe etmezse eylemsiz olarak sadece kültür Müs­lümanıdır. Tevbe edip namazına niyazına başlarsa gerçek Müslüman olur. Sen açıkça dini inkâr etmedikçe dinden çıkmazsın. Derhal tevbe et ve yanlış işler yapmaktan sakın. Allah af ve mağfiret bu­yursun.

 


 

NORMAL  ABDEST Mİ GUSÜL ABDESTİ Mİ?

Hocam hayırlı geceler, Sitenizdeki soru ve cevapları okurken aklıma takılan bir soruyu sormak istedim. Kadınlar adetliyken oruç tutmamaları ve namaz kılmamalarıyla ilgili bir hüküm olmadığını belirtmişsiniz Kuranı Kerim’de ve her namazda abdest tazeleyerek namazlarını kılabilirler demişsiniz. Sormak istediğim, normal namaz abdesti mi alınması gerekiyor yoksa gusül abdesti mi alınması ge­rekiyor onu anlayamadım, Cevaplarsanız çok memnun olacağım
Saygılarımla...

Cevap: Ben gusül abdesti dedim mi? Abdest diyorum, niçin gusül abdesti olsun? Adetli kadın özür sahibi sayıldığı için onun alacağı abdest namaz vakti içinde geçerlidir. Vakit çıkınca öteki namaz için yeniden abdest alır. Gusül abdesti değil. İbadet gönül işidir, bunu azap haline getirmenin ne anlamı var? 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş