ATEİSTLE EVLENMEM CAİZ MİDİR? (1) PDF 
Salı, 01 Mart 2022 00:00

ATEİSTLE EVLENMEM CAİZ MİDİR? (1)

Süleyman Hocam Merhaba,

Şu aralar detaylıca araştırdığım bir husus hakkında engin tecrübenize başvurmak istedim. Öncelikle olayı izah edeceğim.

Sünnî bir ailenin ferdi olarak yetiştirildim ve şu an birlikte olduğum kız arkadaşım aile kökeni olarak alevîlikten geliyor ve kendisini âteist olarak tanımlıyor. Kendisi ile ilerleyen süreçte ciddi düşündüğümden hayatımı birleştirme noktasında dinen bazı soru işaretlerim var.

Yakınlarımdan birinin danıştığı, imam, müftü gibi kimseler, böyle biriyle evlenmem halinde dinden çıkacağımı belirtmişler. Ay­rıca dini veya resmi nikah olsun olmasın bunun geçerli olma­yacağını ve nikahsız ilişki sayılacağını düşünüyor. 

Sizin tefsiriniz de dahil birçok tefsirde incelediğim kadarıyla net olarak bir karara varamadım, bazı görüşlerde kesin olarak kafir sayılıp dinden çıkacağımı belirtirken, bazı kaynaklarda Bakara Su­resi 221. âyetin tavsiye vasıflı olduğu gayrimüslim ile evlenmenin daha hayırlı ancak gayrimüslim olursa da birinin evlenebileceğini, asıl kesin hükümlerin Nisa suresinde 23 -24. âyetlerde izah edildiğini belirtmektedir. 

Bu noktada sizin görüşünüzü öğrenmek, kulaktan dolma bilgiden ziyade daha elle tutulur bir yorum almak isterim. Şimdiden yardımınız için çok teşekkür ederim. Saygılarımla ...

Cevap: Lafı bu kadar dolaştırmanıza gerek yok. Önce kavram kargaşası var sözlerinizde. Gayrimüslim diyorsun, Gayrimüslim, genelde Kitap ehli hakkında kullanılır. Yani Yahudi ve Hıristi­yanlar­dır. Kur'ân Kitap ehli olanlarla evlenmeye müsaade etmiştir. Maide Suresi beşinci âyette şöyle buyurulur: "Bugün size iyi ve temiz şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yemeği size helâl, sizin yemeğiniz de onlara helâldir. İnanan, namuslu, hür kadınlar ve siz­den önce kendilerine kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar - zina etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, namuslu bir biçimde (evlen­mek üzere) mehirlerini verdiğiniz takdirde- size helâldir. Kim inan­mayı kabul etmezse, onun ameli boşa çıkmıştır ve o, âhirette kaybe­den­lerdendir."

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş