Asıl olan namazı vaktinde kılmaktır *** Şükür ibadeti var mı?
Cumartesi, 25 Ağustos 2012 00:00
 

Asıl olan namazı vaktinde kılmaktır*

Soru: Bir yıldan beri elimden geldiğince düzenli namaz kılıyorum. Gündüz işte olduğumdan eve gelince tüm namazları kaza ediyorum. Yatmadan önce şu şekilde sırayla kılıyorum namazları: Yatsı 13 rekât, akşam 3 rekât farz (kaza), ikindi 4 rekât farz (kaza), öğlen 4 rekât farz (kaza), sabah 2 rekât farz (kaza). Toplam 26 rekât ediyor ve 30-40 dakika sürüyor. Ama inanıyorum ki namazın amacı Allah'la bir arada olmak, onunla yavaş yavaş gönülden bağ kurmak, bunun verdiği huzuru içimizde hissetmektir. Utanarak söylüyorum ki, ben bu şekilde namaz kılarken kendimi günün verdiği yorgunlukla da sanki yapmam gereken bir işi yaparmış gibi hissediyorum. Bitirmem uzun sürdüğünden aklıma gün içinde olan birçok şey geliyor. Ama gerçekten böyle olsun istemiyorum. Dingin bir beden ve en önemlisi dingin bir kafayla kendimi vererek kılmak istiyorum. Ama maalesef mümkün olmuyor. Acaba böyle yaparak günaha mı giriyorum?

Cevap: Asıl olan her namazı, kendi vaktinde kılmaktır. Bunu yapamıyorsanız, öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı birlikte kılabilirsiniz. Mesela öğle vakti içinde önce öğle namazının farzını, ardından da ikindi namazının farzını kılarsınız. Yahut İkindi vakti içinde önce öğlenin farzını, sonra ikindinin farzını kılarsınız. Akşam ve yatsı da aynı şekilde birleştirilebilir.

Hiçbirini kılamadınızsa eve döndükten sonra sırasıyla namazların farzını kılarsınız. Bu kaza değil, birleştirmedir. Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 rekât. Toplam 17 rekât eder. Farzlardan önce ve sonra kılınan sünnetler, sizin isteğinize bağlıdır. Dilerseniz kılar, fazla sevap alırsınız. Dilerseniz farzlarla yetinirsiniz. Bunlan kılmamaktan ötürü bir sorumluluk yoktur, önemli olan çabuk çabuk çok namaz kılmak değil, az da olsa huzurla kılmaktır. Ancak böyle namazın zevkine varılır, amacına erilir.

Şükür ibadeti var mı?

Soru: Benim gerçekleşmesini istediğim bir duam vardı. Allah'ıma çok dua ettim ve çok şükür ki kabul oldu. Bunun için O'na her gün şükrediyorum. Ama yine de merak ediyorum. Acaba şükür ibadeti diye bir şey var mı? Allah'a hakkıyla şükretmek nasıl olur?

Cevap: Şükür, dille olduğu gibi asıl davranışla olur. Allah'ın rızasına uygun biçimde hareket etmek, davranış, ahlak şükürdür. Ayrıca her zaman dilinizle de Allah'a şükredersiniz. Yani O'na teşekkür edersiniz. Bir de isterseniz şükür secdesi yaparsınız. Şükür secdesi, Allah'a şükür için tıpkı tilâvet secdesi gibi secde yapmaktır. Bu da sevaptır. Hz. Peygamber ve sahabisi böyle yapmışlardır. Tekbirle secdeye varılır, tespihlerden sonra tekbirle kalkılır.

 

 

* Sayın Hocamızın tatilde olmasından dolayı yazı arşivden alınmıştır   ... Webmaster

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş