SABAH NAMAZINDAN SONRA “LEV ENZELNA” OKUMA­NIN HÜKMÜ PDF 
Pazar, 20 Şubat 2022 00:00

SABAH NAMAZINDAN SONRA “LEV ENZELNA” OKUMA­NIN HÜKMÜ

Sayın hocam, yazılarınızı atlamadan takip ediyorum, ver­diğiniz bilgilere çok teşekkürler. Birkaç gün evvelki yazınızda ''her bid'at sapıklıktır' başlığı altında bazı bidatlerden bahsediyorsunuz, bunların arasında sabah namazından sonra Lav Enzelna suresini okumak da var, bunu anlayamadım. Diyanet İşlerinin Kur’ân Meali de dahil pek çok yerde peygamberimizin sabah namazından sonra Huvallahüllezi ile başlayan 3 âyeti okuduğu yazılı, bunu biraz daha evvelden alıp Lev Enzelna ile başlamak neden bidat olsun, bu neticede Kur’ân'­dan bir âyet, bunu okumanın bid'at olmasına bir anlam veremedim, ben de her gün okuyorum izah ederseniz çok sevinirim. Saygılarımla, ...

Cevap: Fıkıh kitapları ve hadis mecmuaları namazın farzlarını ve sünnetlerini saymışlardır. Namazın sünnetleri arasında "Lev enzelna" okuma diye bir kayıt yoktur. Yani sabah namazının ardından Lev enzelnâ… okumak sünnet değildir. Sünnet olmayan şeye de bid'at denilir. Bazı ibadete ve Kur'ân okumaya teşvik babında söylenen sözlerin hepsi hadis değildir.

Sabah ve akşam Haşr Suresi'nin sonunu okumanın faziletine dair bir rivâyet varsa da önce bu rivâyet sabah namazıyla ilgili değildir. Sonra İbn Hanbel ve Tirmizînin kaydettiği bubu rivâyet sağlam değil, gariptir, çürüktür. Her ne olursa olsun, rivâyetin met­ni şöyledir: "Sabah kalktığı zaman üç kere E'ûzu billâhis­se­mîil-alîmi mineşşeytânirracîm deyip sonra Haşr Suresinin son üç âyetini okuyan kimseye, yüce Allah, akşama dek dua edip rahmet dilemek üzere yetmiş bin melek görevlendirir. Eğer kişi o gün ölürse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin de yapan aynı mertebeye erer." (Bkz. İbn Kesîr, Tefsîr: 4/3455). Bu rivâyetin metnindeki abartı, çürüklüğünü anlatmaya yeter. Şehid olmak öyle sadece bir âyet okumaya bağlı olsa iş kolay. O zaman şehidliğin ne önemi kalır? Bu tür çürük rivâyetlerle din hükmü sabit olmaz. Onun için fıkıh kitaplarında Haşr Suresi'nin son üç âyetini okumak, sabah namazının sünnetlerinden sayılmamıştır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş