SÜREKLİ OLARAK CUMA NAMAZI KILMAYANIN HÜKMÜ NEDİR? *** AYETLERLE İLGİLİ PDF 
Cumartesi, 08 Ocak 2022 00:00

SÜREKLİ OLARAK CUMA NAMAZI KILMAYANIN HÜKMÜ NEDİR?

Cevap: Cuma namazı ile diğer namazlar arasında fark yoktur. Ancak diğer namazlar yalnız başına da kılınırken Cuma namazı, haftada bir kılınan cemaat namazıdır. Topluluk namazı olduğundan daha bir ağırlık kazanır.

Herhangi bir namazı kılmamak iki sebepten kaynaklanır. Ya inan­mamaktan, ya da ihmalden. İnanmamaktan ötürü namaz kılmamak insanı dinden çıkarır. Ama ihmalden ötürü kılmamak büyük günahtır. İnkâr etmedikçe insan dinden çıkmaz.

Peygamberimizin, Cuma namazının değerini ve önemini belirten kimi hadisleri vardır: "Kim üç Cumayı (ardı ardına) küçümseyerek terk ederse Allah onun kalbini mühürler."

"Her ihtilâm olana Cumaya gitmek gerekir. Cumaya giden herkese de yıkanmak gerekir."

"Her yedi günde bir defa yıkanmak, başını ve bedenini yıkamak her Müslümanın üzerine borçtur."

"Cuma günü öyle bir sâat vardır ki Müslüman kul, o sâatte namaz kılar, Allah'tan bir şey dilerse Allah ona dilediğini verir. Biri sordu: Hangi sâattir? Peygamber (s.a.v.): Namazın başlamasından bitmesine kadar olan zaman, dedi."

 


 

AYETLERLE İLGİLİ

Değerli Hocam, Nisa 43  ve de Maide 6. ayetlerinde abdestin sadece tuvalete gidip  GAYDA (gaita olmalı)  yapmakla bozulacağı yazılmaktadır. Oysaki ilmihal kitaplarında  ayetlerden başka birçok şeyden daha abdestin bozulacağı yazılmaktadır. Lütfederseniz doğrusunu sizden bilmek isterim. Saygılarımla...

Cevap: Kur'ânı Kerime göre abdesti bozan şey, sadece büyük ve küçük tuvalettir. İlmihal Kitaplarında yazılanlar, Peygamber döneminden sonra dine sokuşturmalardan ibarettir. Kuru gaz çıkarmak abdesti bozmaz. Çünkü onunla geğirti arasında fark yoktur. Boğazdan taşan geğirti nasıl abdesti bozmuyorsa alttan çıkan gaz da abdesti bozmaz. Ancak alttan ıslak gaz çıkarsa o tuvalet hükmüne gireceğinden abdesti bozar.

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş