KADINLARA DOKUNMAK TABİRİ ÜZERİNE: ERKEKLERE HİTAP MAİDE 6 NİSA 43 PDF 
Çarşamba, 05 Ocak 2022 00:00

KADINLARA DOKUNMAK TABİRİ ÜZERİNE: ERKEKLERE HİTAP MAİDE 6 NİSA 43

Selamünaleykum Hocam, Maide 6. ve Nisa 43. Ayetlerde kadınlara dokundu­ğunuz zaman ifadesi var. Burada erkeklere hitap olduğunu anlıyorum. Bütün ayet erkekler için olmuş olmuyor mu? Kadınlara dokunmak (ilişki) kadının abdestini bozmuyor mu? Çünkü burada kadınlara dokunduğunuz zaman su bulamışsanız teyemmüm edin yazıyor. Kim dokunduğu zaman erkek, kim teyemmüm alacak erkek sonucu çıkmıyor mu?

Ayrıntılı bir şekilde anlatırsanız çok kafama takıldı.

Cevap: Kur'ân-ı Kerîm, zarif ifadeler kullanır. Âyette kadınlara dokunmak tabiriyle kadınlarla ilişki kurmak anlamındadır. Yani cinsel ilişkiye girdiğiniz zaman su bulamadığınız takdirde temiz toprağa teyemmüm ediniz buyurulmaktadır. Aşağıya âyetin tefsirini yazmakta fayda görüyorum: 

“Kadınlara dokunmak” Şâfi‘î’ye göre abdesti bozar, Ebû Hanî­fe’ye göre bozmaz. Şâfi‘î: “لــ'ـمستمDokunmuşsanız” kelimesini gerçek anlamda dokunma kabul etmiş, Ebû Hanîfe ise bu tabiri cinsel ilişkiden kinaye saymıştır. Bu cümle “Kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuşsanız” anlamındadır. Buna göre cinsel ilişkiye girenin abdesti bozulur, ama yalnız dokunmak abdesti bozmaz. Taberî de buradaki dokunmanın, cimâ‘dan kinaye olduğu kanısındadır. Sizin maksadınızı tam olarak anlamış değilim. Yani cinsel ilişkiye giren kadının yıkanması gerekmez mi demek istiyorsunuz? Bu nasıl mantıktır? Kur'ân'da hitap erkil kipte olsa bile toplumdaki kadın erkek herkesi kapsar. 

İlişki hem erkeğin, hem de kadının yıkanmasını gerektirir.  

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş