PROTEZ SAÇ HAKKINDA PDF 
Pazar, 02 Ocak 2022 00:00

PROTEZ SAÇ HAKKINDA

Saygıdeğer Hocam, Öncelikle sizlere Allah'tan sonsuz sağlık ve afiyetler dilerim.

Ben saçında dökülme yaşayan ve bundan psikolojik olarak rahatsız olan bir Müslümanım. Bu nedenle protez saç yaptırmaya karar verdim. Protez saç yaptırmadan evvel gusül ve namaz abdestiyle ilgili araştırmalar yaptım. Cari durumda saç protezi kullananlar ve protezi yaptırdığım Kurum, saç protezini tutan bantlar dahil her yere su geçirildiğini söylediler. Ben de buna güvenerek mutlulukla bu yöntemi tercih ettim ve memnundum.

Ancak işlemi yaptırdıktan sonra denk geldiğim birçok video ve yazıda, protezi tutan tıbbi bantların altına su geçirmedikleri ve hava almadıkları belirtiliyor. Bazıları da bu bantların su geçirdiğini ancak az bir miktar olarak uzun sürede emerek su geçirdiğini söylüyorlar. 

Bantların tuttuğu bölgelere su geçmemesi halinde, gusül abdestim geçerli olmaz mı? Gusül dinimizde nasıl emredilmiştir? Maddi temizlik mi yoksa manevi temizlik mi amaçlanmıştır. İğne ucu değmeyecek kadar su değmesi gibi sözler söylenmektedir. Her 10 günde bir değiştirdiğim bu bantların altına su geçmemesi nedeniyle gusül abdestim dinimize göre makbul değil midir? Eğer böyleyse protezi tabii ki çıkaracağım ancak bu durum da beni mutsuz edecektir. Değerli görüşlerinizi rica ederim...

Cevap: Kardeşim okuduğun o zorlaştırıcı açıklamaların bir değeri yoktur. Protez saç, altına su geçirmiyorsa yara bandı gibidir. Yara üzerine geçirilen bandı sökmek gerekmez. onun üstü meshedilir. Siz normal abdestinizi alırsınız, guslünüzü yaparsınız. Allah insanın protezine, sargısına bakmaz, gönlüne bakar. Gönlünde Allah varsa, namazda Allah'ı düşünüyorsan ne protezin zararı olur, ne de yara bandının. Bazı insanlar kendi kafalarından din icadediyorlar. Falan böyle demiş. Filan böyle demiş. Falanın filanın sözü bizi bağlamaz. Bizi bağlayan Kur'ân ve Peygamberimizin sağlam sözleridir. 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş