GÜVENSİZLİK SORUNU PDF 
Cumartesi, 01 Ocak 2022 00:00

GÜVENSİZLİK SORUNU

Sayın hocam size bir sorum olacak cevaplarsanız sevinirim. Ben Azerbaycan­lıyım şii(şafii) namazı kılıyorum amma hiçbir mezhebe tabii değilim. Çünkü birçok Kuran ayetlerinde Allah dini parçalara (mezheplere Azerice firqe demektir.) bölmeyin buyuruyor. Ben meal okuyorum ve mealden yani okuduğum Kurandan anladığım ile karar veriyorum ve kesinlikle tüm hadisler yalandır demiyorum çünkü siz demişti(ni)z bir yazınızda Kuran’ın haramlarına haram ilave etmeyen ve Kurana karşı gelmeyen ve Kuranı açıklayan hadisler doğrudur. Hem ben de yazınızı okumadan önce böyle düşünüyordum. Amma çevre baskısı ve daha önce izlediğim din adamları yani dini zorlaştıranları … o kadar dinlemiştim ki neyin doğru olduğunu bilmiyordum. Kuran mealine bakıyordum haklıyım örneğin yel abdesti bozar diyor bunlar ama Kuran öyle demiyor bozan şeyler 2 turdur:1.büyük ve küçük tuvalet 2.iliski ve meni akması. Bu kadar başka yok ama amel etmeye korkuyordum ama tabii siz ve sizin gibi hükmü Kurana göre verenleri dinlemek lazım.

Özetle ben mezhepsizim yani Kuran Müslümanıyım benim için öncelik Kuran’dır sonra ona aykırı olmayan sünnet ve hadistir. Yani yolum doğru mu (fikrimi tasdik etmek için soruyorum benimki güvensizlik sorunu da)? 2. soru Bir meal yazarının mealini okurken onun mezhebinden mi oluyoruz (not: bence alakasız yani Süleymaniye vakfı da Kuran meali yazıyor o zaman Süleymaniye vakfı mezhebinden mi oluyorum). Cevaplarsanız sevinirim. Sağlıcakla kalın...

Cevap:  Anlayışınız ve uygulamanız doğrudur. İslâm Kur'ân'ın ve sağlam sünnetin belirlediği yoldur. Allah ve Resulünden başka hiç kimsenim sözü din değildir. Herhangi bir meali okumakla meal yazarının mezhebinden olunmaz. Kaldı ki bu kadar meal yazmak Kur'ân’a hizmet için değil, kendilerini üste çıkarmak içindir. Zaten mealler birbirinden aktarmadır, sadece virgül ve noktaların yeri değişir. Siz doğrulu­ğuna emin olduğunuz bir meali okursunuz, artık başka meal okumanıza gerek yoktur. En doğru meal tarafımızdan yazılmış olan "Kur'ânı Kerim ve Yüce Meali"dir. Takriben altı ay önce çıkan son baskısını okuyup bununla yetinmenizi tavsiye ederim. Size yardımcı olmak için yazdım. Yoksa istediğiniz meali okuyun ama bencil insanların yazdıkları meallere itibar etmeyin. Selam ve sevgilerimle.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş