SURELERİN VE ÂYETLERİN İNİŞ SIRASI HK. (1) PDF 
Cuma, 17 Aralık 2021 00:00

SURELERİN VE ÂYETLERİN İNİŞ SIRASI HK. (1)

Hocam gece vakti rahatsız ediyorum kusuruma bakmayınız. İsra Süresi 14. Ayetle ilgili tefsir okuyorum. Ancak malumunuz bazı tefsirler nüzul sırasına göre İsra 14. Ayetin nüzul sırası nedir? Ayrıca surelerin değil, ayetlerin nüzul sırasını nasıl öğrenebiliriz? Kaynak var mı sizde? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Hürmetle ellerinizden öperim...

Cevap: İsra Suresinin nüzul sırası 50'dir. Mekke devrinin ikinci yarılarında inmiştir. Âyetlerin nüzul sırası surenin nüzul sırasıdır. Ancak kimi surelerde daha önce veya sonra inmiş olan âyetler vardır. İlgisi dolayısıyla o sureye konmuştur. Tek tek âyetlerin nüzul sırası hakkında kimse kesin bilgi veremez. Ancak âyetlerin içeriğinden iniş zamanı tahmin edilebilir.

Bir hususa dikkatinizi çekmek isterim. Süre değil, sûre yazılmalı. Süre zaman birimidir. Sûre ise Kur’ân’ın bir bölümü demektir.

Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsîri adlı eserimizde İsra Sûresinin 13-15. Âyetlerinin Tefsîri şöyledir:

13- Her insanın tâir(kuş)ini boynuna bağladık, kıyâmet günü onun için, açılmış olarak bulacağı bir Kitâp çıkarırız: 14- "Kitabını oku, bugün nefsin sana hesapçı olarak yeter!" (deriz). 15- Kim yola gelirse kendisi için yola gelmiş olur, kim de saparsa kendi aleyhine sapar. Hiçbir günâhkâr, başkasının günâh yükünü taşımaz. Biz elçi göndermedikçe azâb edecek değiliz. (İsrâ: 13-15)

Tefsîr:

13-15: Tâir, uçan kuş demektir. İnsandan çıkan, uçup giden işlere de tâir denir. Boynuna bağlamak, kişi ile daima beraber bulunmak demektir. İnsanla her zaman beraber olan şey, tıpkı boynuna asılan gerdanlık gibi kendisinden ayrılmaz.

Bu âyetler, insandan çıkan eylemlerin, kuş gibi uçup gitmediğini, her insanın yaptığı işlerin yazılıp boynuna bağlandığını, kıyâmet gününde bunların, açık bir kitap olarak önüne konulacağını ve âhirette insanın, dünyada yapmış olduğu iyi, kötü her şeyi o kitapta bulacağını bildirmektedir.

Bundan dolayı yüce Allah, 15’nci âyette doğru yolda gidenin kendi yararına hareket ettiğini, yoldan sapanın da kendi zararına saptığını; hiç kimsenin, başkasının günâh yükünü çekmeyeceğini ve peygamber göndermedikçe de kimseye azâbetme­yeceğini bildirmektedir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş