NAMAZ KILMAYAN İYİ AHLAK SAHİBİ İNSANLARIN YERİ NERESİ? *** ZİKİR YÖNTEMİ PDF 
Çarşamba, 15 Aralık 2021 00:00

NAMAZ KILMAYAN İYİ AHLAK SAHİBİ İNSANLARIN YERİ NERESİ?

Sevgili Süleyman Bey size iki sorum olacak ilk olarak inancın güçlenmesi için ne yapılması gerekiyor?

İkinci olarak dünyada kötülükleri fazla olmayan, çok iyi yürekli, hep iyilik yapan ancak namaz kılmayıp orucu ise 5-6 günle sınırlayanların âhirette mekânı ne olacaktır?.. 

Cevap: İyilik yapan, güzel ahlak sahipleri mutlaka Allah'tan karşılıklarını alırlar. Ama namaz kılmayan, dinin buyruklarını yapmayan insanın âhirette yerinin neresi olacağını ben bilemem. Yalnız size Müddessir Suresinden birkaç âyetin mealini yazayım. Umarım sorunuzun yanıtını orada bulursunuz:

"38- Her can, kazandığıyla (Allah katında) rehin alınmıştır (yaptığı kötü eylemlerin tutsağı olmuştur). 39- Yalnız sağın adamları (Kitapları sağdan verilenler) hariç. 40- Onlar cennetler içinde soruyorlar; 41- Suçluların durumunu: 42- "Sizi şu yakıcı ateşe ne sürükledi?" 43- (Onlar da) Dediler ki: "Biz namaz kılanlardan olmadık. 44- Yoksula da yedirmezdik. 45- Boş şeylere dalanlarla birlikte dalardık. 46- Cezâ gününü yalanlardık. 47- İşte böyle iken ölüm bize gelip çattı.” 48- Artık onlara şefaatçilerin şefaati fayda vermez.” (Müddessir: 38-48)

 


 

ZİKİR YÖNTEMİ

Hocam dili damağa yapıştırıp "Kalp Zikri" yapmak, Peygamber Efendimizin(s.a.v.) hadislerinde var mıdır, varsa ictihadı nedir acaba? Saygılar...

Cevap: Dili damağa yapıştırmak şeklinde bir zikirden Kur'ân ve hadiste söz edilmez. Bu, tarikatların geliştirdiği bir yöntemdir. Ancak Kur'ân: "Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin, çünkü O, haddi aşanları sev­mez." (A'raf: 55), "Rabbini, içinden, yalvararak ve kor­ka­rak, yüksek olmayan bir sesle sa­bah akşam an, gâfillerden olma!"(En'âm: 205) âyetleri, Allah'ın gönülden ve saygı ile anılmasını emretmektedir. Kur'ân ve hadiste zikre teşvik eden, yönlendiren pek çok emir vardır. İşte dili damağa yapıştırıp Allah'ı içinden anmak, konuşmadan, sadece Allah'ı içten, yürekten anmayı, düşünmeyi ifade eder. Nerdeyse duyular dış âleme tamamen kapatılır, bütün Ruh Allah'ı anmaya konsantre edilir. Bu tür zikir, ruhun arınmasını ve olgunlaşmasını çabuklaştırır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş