AHZÂB SURESİ 50. ÂYET (1) PDF 
Pazartesi, 29 Kasım 2021 00:00

AHZÂB SURESİ 50. ÂYET (1)

Sevgili Hocam,  dinin anlaşılması hususunda yaptığınız önderlik ve gayret için Allah sizden razı olsun ve başta Cebrail aleyhisselam olmak üzere tüm yüce melekleriyle desteklesin. 
İzninizle size aşağıdaki soruyu yöneltmek istiyorum:

Kuran ı Kerimde  peygamberimize hitaben Ahzab Suresi ellinci ayetinde Allahu teala '.....Bir de kendisini (mehirsiz olarak) peygambere hibe eden ve peygamberin de kendisini almak dilediği inanmış kadını, diğer mü'minlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helal kıldık).....' diyor. İsra suresinde  de 'Ayrıca sana özgü olarak gecenin bir kısmında da Kur'an oku(yup namaz kıl)mak üzere uyan!' buyuruluyor. 

Cevabınız için teşekkür eder ellerinizden öperim.

Selamlar...

Cevap: Kays Bey, İsra Suresinde emredilen gece ibadetidir. Peygamber'e emredilen ibadet, elbette bütün mü'minleri kapsar. İsra Suresindeki nâfileten lek ifadesi, avamın anladığı gibi farzdan ayrı nafile ibadet anlamına gelmez. Orada nafile, ayrıca, üstelik anlamındadır. Yani Peygamber'e gündüzün iki ucunda kılınan namazlardan ayrı olarak geceleyin de kalkıp ibadet etmesi emredilmektedir. Nafileten lek: Sana mahsus nafile demek değil, ayrıca, üstelik senin geceleyin de kalkıp Kur'ân okuman, dua ve ibadet etmen gerekir demektir. 

Ahzâb Suresindeki âyet ise tamamen Peygamber'in aile hayatıyla ilgilidir. O âyetin tefsirine bir göz atalım:

Kendisini hibe eden kadınla mehirsiz evlenmek Peygamber'e mahsustur  

"Ey peygamber, biz, ücretlerini (mehirlerini) verdiğin eşlerini; Allâh'ın sana ganimet olarak verdiğ(i savaş esir)lerinden elinin altında bulunan(câriye)leri; amcanın, halalarının, dayının ve teyzelerinin seninle beraber göç eden kızlarını sana helâl kaldık. Bir de kendisini (mehirsiz olarak) peygambere hibe eden ve peygamberin de kendisini almak dilediği inanmış kadını, diğer mü'minlere değil, sırf sana mahsus olmak üzere (helâl kıldık). Biz, eşleri ve ellerinin altında bulunan(câriye)leri hakkında mü'minlere yapmalarını gerekli kıldığımız şeyi bil(dir)dik. (onların bu hususta ne yapması lâzım geldiğini de daha önce açıkladık) ki, sana bir zorluk olmasın, (sen bir sıkıntıya güç bir duruma düşmeyesin). Allah, çok bağışlayan çok esirgeyendir.” (Ahzâb: 50) 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş