KIYÂMET ALÂMETLERİ HAKKINDAKİ RİVÂYETLER (1) PDF 
Salı, 02 Kasım 2021 00:00

KIYÂMET ALÂMETLERİ HAKKINDAKİ RİVÂYETLER (1)

(...dünden devam)

Bu tür rivâyetler, Kur’ân’ın açık ifadesine aykırıdır. Önce Kur’ân, Kıyâmetin ansızın geleceğini söylüyor. Ansızın gelecek şeyin alâmeti olmaz. Birtakım belirtilerden sonra gelen şey de ansızın olan bir olay değildir. Ayrıca Kur’ân, Peygamber'in gaybı bilmediğini, sadece kendisine vahyolunana tâbi olduğunu vurgulamaktadır (En‘âm: 55/50; Ahkaf: 66/9). Gaybı bilmeyen Peygamber'in, Kıyâmetin ne zaman kopacağını bilmediğini de ısrarla vurgulamıştır:

يَسْـَٔلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ اَيَّانَ مُرْسٰيهَاۜ قُلْ اِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ رَبّ۪يۚ لَا يُجَلّ۪يهَا لِوَقْتِهَٓا اِلَّا هُوَۜ ثَقُلَتْ فِي السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ لَا تَأْت۪يكُمْ اِلَّا بَغْتَةًۜ يَسْـَٔلُونَكَ كَاَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَاۜ قُلْ اِنَّمَا عِلْمُهَا عِنْدَ اللّٰهِ وَلٰكِنَّ اَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ (187) قُلْ لَٓا اَمْلِكُ لِنَفْس۪ي نَفْعًا وَلَا ضَرًّا اِلَّا مَا شَٓاءَ اللّٰهُۜ وَلَوْ كُنْتُ اَعْلَمُ الْغَيْبَ لَاسْتَكْثَرْتُ مِنَ الْخَيْرِۚ وَمَا مَسَّنِيَ السُّٓوءُ اِنْ اَنَا۬ اِلَّا نَذ۪يرٌ وَبَش۪يرٌ لِقَوْمٍ يُؤْمِنُونَ۟ (188): 187- Sana o sâatten soruyorlar: Ne zaman gelip çatacak diye. De ki: 'Onun bilgisi, ancak Rabbimin yanındadır. Onu zamanında ortaya çıkaracak olan yalnız O'dur. O göklere de, yere de ağır gelmiştir. O size ansızın gelecektir.' Sanki sen onu biliyormuşsun gibi sana soruyorlar. De ki: 'O'nun bilgisi Allah'ın yanındadır. Fakat insanların çoğu bilmezler. 188- De ki: 'Ben kendime, Allah'ın dilediğinden başka ne bir fayda, ne de bir zarar verme gücüne sahibim. Eğer gaybı bilseydim, kendime çok yarar sağlardım (defînelere sâhibolurdum). Bana kötülük dokunmamış, beni cin çarpmamıştır. Ben sadece inanan bir kavim için uyarıcı ve müjdeleyiciyim'..” (A‘râf: 39/187-188), "O sâ‘atin ne zaman demir atacağını (gelip çatacağını) sana soruyorlar. Sen onu nereden bileceksin? Onun sonucu (kesin bilgisi) Allah'a âittir.” (Nâzi‘ât: 81/42-44) âyetleri, Peygamber'in, Kıyâmetin ne zaman kopacağını bilmediğini açıklıkla belirtmiştir.

Gaybı Yalnız Allah bilir

"Göklerde ve yerde, Allah'tan başka kimse gaybı (gizliyi) bilmez. Ne zaman dirileceklerini de bilmezler.” (Neml: 48/65)

"Ben, Allah'ın hazîneleri yanımdadır' demiyorum, gaybı da bilmem.” (En‘âm: 55/50)

Göklerin ve yerin gaybı Allah'a aittir. O sâ‘atin işi, bir göz açıp yumma gibi, yahut daha yakın(kısa)dır. Şüphesiz Allah, her şeye gücü yetendir.” (Nahl: 70/77) âyetleri, Allah'tan başka kimsenin gaybı bilmediğini vurgulamaktadır. Hz. Âişe: "Kim Muhammed, yarını bilirdi derse Allah'a iftirâ etmiştir" demiştir (Buhârî, Tefsîr, sûre: 53; Müslim, İmân: 287; Tirmizî, Tefsîr, sûre: 6).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş