CEHENNEM CEZASI EBEDÎ Mİ? (2) PDF 
Salı, 19 Ekim 2021 00:00

CEHENNEM CEZASI EBEDÎ Mİ? (2)

(...dünden devam)

O bir tek rahmetten aldığı payla hayvanlar yavrularına acıyıp süt verir, onları esirgerler. Merhametin 99 katı Allah'ın yanındadır. Yaratıklar bir tek rahmetten aldıkları payla yavrularına veya birbirlerine acırlar da 99 kat rahmet sahibi kullarına acımaz da onları sonsuzca yakmaktan zevk alır mı? 

Şunu da belirtmem gerekir ki Cennet Allah'ın rahmetinin, Cehennem ise gazabının tecellisidir. Rahmetinin payanı (sonu) yoktur. Ama gazabı sonsuz değildir. Bir kudsî Hadiste "Sebekat rahmetî alâ ğadabî: Rahmetim gazabımı geçmiştir" buyurul­muş­tur. Yani merhamet Allah'ın gazabına baskındır. Bundan dolayı Cennet sonsuzdur ama ıslah evi olan Cehennem ne kadar uzun sürse de bir gün son bulacaktır. Ebedî azap Allah'ın adaletiyle ve merhametiyle bağdaşmaz. Cenabı Hak buyurur ki:

"Eğer azap edecekseniz, size yapılan azap kadar azap edin; ama sabrederseniz, andolsun ki o, sabredenler için daha iyidir." (Nahl: 126)

Hz. Peygamber (sav) Uhud Savaşı’nda amcası Hamza’yı kâfirler tarafından burnu ve kulakları kesilmiş, ciğeri çıkartılmış bir durumda görünce, “Allah’a andolsun ki eğer Allah bana zafer verirse senin yerine onlardan yetmiş kişiyi böyle yapacağım!” demişti. Fakat yeminine kefâret vererek bu sözünü uygulamamış Mekke’nin fethinde düşmanlarını, amcası Hamza’nın ciğerini söküp çiğneyen Hind’i affetmiştir.

Bir Hadiste "Eğer kâfir Allah katındaki af ve merhametin derecesini bilse, Allah'ın merhametinden ümit kesmez; mü'min de Allah katındaki azabın derecesini bilse ümitsizliğe düşebilir" buyurulmuştur. 

Abdullah b Abbas, hiç kimsenin sonucu hakkında kesin hüküm verilemez. Allah'ın kuluna ne yapacağını sadece Allah bilir. 

Falan kişinin Cehennemin sonsuzca olduğunu söylemesi kendi düşüncesidir. 

Her kuluna her anda

Geh kahr-u geh ihsanda

Her anda O bir şanda

Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler

Cennetin ebedîliği ve Cehennem'in sonluluğu hakkında M. Reşid Rıza'nın Menar Tefsirinde uzun bir izahı vardır. Bu izahı Yüce Kur­'ân'ın Çağdaş Tefsirinde: Hud Suresinin 106-107 âyetlerinin Tef­sîrinde vermişizdir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş