ŞİRKETE ORTAKLIKTAN ELDE EDİLEN GELİR HELALDİR *** BORÇLU OLANA FİTRE VERMEK GEREKİR Mİ? PDF 
Çarşamba, 29 Eylül 2021 00:00

ŞİRKETE ORTAKLIKTAN ELDE EDİLEN GELİR HELALDİR

 Selam, Şirket benim verdiğim parayla yatırım yapıyor, bana hisse veriyor. Şirket yaptıklarıyla, projeleriyle daha fazla yatırım alıyor ve hisse değeri artıyor. Artan hisse değerimi satsam bu haram mı oluyor?

"Holochain gibi yazılım şirketi örneğin. İnternet 3.0 Devrimi için kod yazıyorlar...." Bizamet cevap haram veya helaldir ya da emin değilim... 

Cevap: İslâm Hukukunda Mudarebe sistemi var. Siz bir firmaya veya şahsa para verirsiniz, anlaşmaya göre % 50 veya belli bir oranda gelir elde edersiniz. Bu helaldir. Gelir hissenizin artması durumunda artanı satmanızda da bir sakınca yoktur. 

 


 

BORÇLU OLANA FİTRE VERMEK GEREKİR Mİ?

Hocam 9 bin TL yaklaşık olarak borcum var fitre vermesem olur mu? 8 aydır işsizim, bütün param 7 bin TL 2 çocuk var bilmiyorum fitre caiz mi? Bana cevap verirseniz sevinirim teşekkürler...

Cevap: Fitre zengin olana düşer. Sizin borcunuz varsa zengin değilsiniz. O halde size fitre düşmez. Fitre ve zekâtın asıl amacı serveti paylaşmak, yoksulları sevindirmektir. Borçlu olana fitre vermek gerekmediği gibi kendisinin fitre alması da caizdir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş