Sünnet hakkında zahir ve batın ayırımı yapılabilir mi? *** Sorumlu kim?

Sünnet hakkında zahir ve batın ayırımı yapılabilir mi?

Esselam aleykum sayın Hocam, Hazreti Peygamberimizin sünnetini `Zahir sünnet` ve `Batın sünnet` diye ayırabilir miyiz? Yani, `Zahir sünnet` dediğimizde: sakal uzatmak, cübbe giymek, misvak kullanmak vs. `Batın sünnet` dediğimiz de Peygamberimizin ahlakıyla ve ideolojisiyle ilgili tarzı. Böyle bir ayırım doğru olur mu? Bu konuda bizi aydınlatır mısınız? Önceden Allah razı olsun! Tasavvuf Burhani (Rifat Aydın)

Cevap: Sevgili dostum sünnet hakkında böyle bir ayırımı ilk defa duyuyorum. Bu sizin yorumunuz ama sünnetin anlamı âdet, gelenek, hareket tarzı. Sünnet kelimesi zahirini de batınını da içine alır. Aslında bana sorarsanız Sünnet, Peygamberimizin her hareketi değil, dini nitelikteki uygulamalarıdır. Sünnet budur. Bunu zahir batın diye ayırmayı şahsen pek ciddi bulmam.


Sorumlu kim?

Hocam emekli öğretmen bir adam var, onun fabrikada çalışan mühendis bir de oğlu var... Emekli adamın eline toplu bir para geçtiğinde bir arsa alsa, bir inşaat mühendisi-mimar-kalfa ve bunlar gibi bir bina yapımında gerekli olan uzman personeli tutsa, zemin etüdü dahil kurallara göre gerekli olan tetkikleri yaptırsa malzemeden kaçmasa ve kaliteli malzemeler içinde mühendislerinin tavsiye ettiği yani kullanılabilir dediği malzemelerden ortalamanın üstündeki malzemelerden seçse yani 4-6-7-8 tl maliyetli malzeme var, o adam bütçesine yük olmasın diye 8 tl olanı değil 7 tl olanı seçse mühendisler, minimum 16 ton maksimum 18 ton kullanılmalı dediklerinde 16 ya da 17 ton kullansa yani her şeyde mühendis ve uzmanlara göre ortalamanın üstünde veya en azından kuralların içinde olan ve tavsiye edilen, uygundur denilen kalite ve miktarda kullansa ama her türlü tedbir ve iyi niyete karşın 5 ya da 70 yıl sonra o bina depremde çökse ölenlerin günahı o emekli adam ve oğlunun üzerine midir??

Cevap: 70 yıl sonra çöken binanın altında kalanların sorumlusu niçin yaptıran olsun? Ben böyle çetrefilli işleri bilmem, günah ölçerim de yoktur. Yasaların çerçevesi içinde kalan insan sorumlu olmaz. Ama yasalara aykırı iş yapan elbette sorumludur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş