ABDESTİ TUTMAK SALIĞA ZARARLIDIR PDF 
Cuma, 30 Temmuz 2021 00:00

ABDESTİ TUTMAK SALIĞA ZARARLIDIR

(...dünden devam)

Muhterem efendim amcam 87 yaşında, ibadetlerini eksiksiz yerine getirmeye çalışıyor. Namazını kılıyor, orucunu tutuyor, zekât ve fitresini veriyor. 20 sene önce de hacca gitti. Yanında gıybet yapılsa hemen orayı terk ediyor. Tiroid, prostat ve kalp hastası. Çok ilaç içiyor. Doktorları çok su içmesi gerektiğini söylüyorlar. Prostat rahatsızlığından dolayı sık sık tuvalete gidiyor. Daha fazla tuvalete gitmemek için çok az su içiyor. Hatta sulu meyve dahi yemiyor.

Çünkü abdestsiz dolaşmanın doğru olmadığını düşünüyor. Evde tuvalete gittikten sonra hemen abdest alıp öyle çıkıyor. Evde bile abdestli dolaşması gerektiği kanaatinde. Bu yüzden tuvalete gitmek icap eder korkusuyla sokağa (yakındaki camiye gitmenin dışında) çıkmıyor. Yaşı ve hastalıkları nedeniyle abdest almakta zorlandığı için çareyi az su içmekte buluyor.

Kendisi Vatan gazetesindeki köşenizi hep okur ve görüş­lerinize değer verip uygular, abdestsiz olarak evde veya sokakta dolaşıp dolaşılmayacağını lütfen köşenizde cevaplandırır mısınız? Hürmetlerimle...

Cevap: Amcanız aslında iyi niyetle sevap işleyeceğim der­ken sağlığını tehlikeye atarak günah işlemektedir. Abdest almak, namaz kılmak için gereklidir. Sadece namaz kılmak için. Namaz vakti abdestini alır, namazını kılar. Sonra rahat yaşar. Sokağa çıkmak, gezmek dolaşmak ibadet midir, namaz mıdır ki abdestli çıksın? Özellikle yaşlıların çok su içmeleri gereklidir. Su içme­mekle böbrekler rahatsızlanır, vücudun dengesi bozulur. Bu da kişinin kendi sağlığını riske atması demektir. Kur'ân "Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayınız!"  buyurmaktadır.

Amcanıza söyleyin, böyle yapmasın, Abdest almak namaz kılmak için gereklidir, evde veya sokakta dolaşmak için değil. Rahat yaşasın, dini kendisine sıkıntı verici hale getirmesin, Dinin amacı insanın maddi ve manevi sağlığını korumaktır.  

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş