BİR BİLGİCİN BAYATLAMIŞ SORUSU PDF 
Cuma, 23 Temmuz 2021 00:00

BİR BİLGİCİN BAYATLAMIŞ SORUSU

Sayın Ateş, yıllardan beri "bütün peygamberler hep Arap ya da o yöreden çıkmış da, neden bir Çin'den, Malezya'dan Endonezya'dan, Afrika'dan, Hindistan’dan ya da Almanya'dan çıkmamış?" Sakın bana o yerlerde insan yoktu falan demeyin? Vardı!! O kadar çok medeniyetler gelip geçmişti ki... Bunları sıralamak istemiyorum. Ayasofya Kilisesi bile Muham­met (bu saygısız ifade soru sahibinindir) doğmadan 200 sene önce yapıldı. Neden Araplardan çıkmış? Allah bir tek onların Allah’ı mı? Bana açıklarsanız iyi olur...

Cevap: Bilgiçlik taslayan bu okurun yanıtı birkaç kez verilmiştir. Yineliyorum:

Bu soru, aslında çok bayatlamış, hattâ mazur görülürse çağ dışı kalmış bir sorudur. Çünkü bu soru bana elli sene önce de sorulurdu.

Evvelâ, bütün peygamberlerin Arabistan'dan, Araplardan çıktığını söyleyen kim? Kur'ân-ı Kerim’de anılan peygamberler, Arap Yarımadasında yetişmişlerdir. Bunlar da 2-3'ü hariç Arap değil, İsrail oğludur. Daha açık bir söylemle Yahudi’dir.

Kur'ân, muhataplarının az çok bilip duyduğu bu peygamber öykülerini, ibret için kısa veya uzun çizgilerle anlatır. Dünyanın başka yerinde peygamber gelmediğini söylemez. Tam tersine "Her millet içinde mutlaka bir uyarıcı gelmiştir", "Her millete, kendilerinden, kendi dillerini konuşan bir elçi gönderilmiştir" der. Ama Araplara yabancı olan o peygamberlerden söz etmez. Çünkü insanlar ancak duydukları, yaşadıkları bölgede yaşamış olan büyüklerin öykülerinden ibret alırlar. Araplar, o zaman Japonların, Amerikalıların varlığından bile haberdar değillerdi. Onlara, dünyanın öbür köşelerindeki peygamberlerden söz etmenin bir yararı olmazdı ki.

Ama Kur'ân, peygamberlerin, sadece Kur'ân'da anlatılanlardan ibaret olmadığını, onların sayısını Allah'tan başka kimsenin bilmediğini vurgulamıştır: "Andolsun biz, senden önce de elçiler gönderdik. Onlardan kimini sana anlattık, kimini de anlatmadık. Hiçbir elçi, Allah'ın izni olmadan bir mu'cize getiremez. Allah'ın emri geldiği zaman hak yerine getirilir ve işte o zaman (Allah'ın âyetlerini) boşa çıkarmağa uğraşanlar, hüsrana uğrarlar." (Mü'min: 78), "Daha önce sana anlattığımız elçilere ve sana anlatmadığımız elçilere de (vahyetmiştik). Ve Allah Musa’ya da konuşmuştu." (Nisa: 164)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş