BOŞANMA (1) PDF 
Pazartesi, 12 Temmuz 2021 00:00

BOŞANMA (1)

Hocam merhaba,

Eşim ile 2015 yılında yaşadığımız bir kavgadan dolayı öfkeli ve alkollü olarak annemin yanında (Öfke kontrol problemi var ve gerçek niyetinin boşanma olmadığından eminim, kendisi de böyle söylüyor) 3 kere boşol dedi. Nikahımızı tazeleyip evliliğimize devam ettik.

2016 yılında yine öfke ve alkollü olarak annem ve dayımın yanında 3 kere boşol dedi. Nikah tazelemedik.

2018 yılında benim baskım ve tehdidim ile (davaya gelmezse rezil edeceğimi, bel altı vuracağımı söylemiştim) tek celsede boşandık. (Kendisi boşanmayı hiç istemedi) Resmi nikah sonrasında yine benim baskım ve zorumla 3’er defa benden boşsun boşol dedirttim.

Diyanetin kitabında okuduğum bilgilere göre;

Aşırı öfkeli iken (ne dediğini bilmeyecek şekilde, her öfkesinde bu şekilde olmadık sözler söyler) nikah düşmüyor.

Baskı ve zorla kadının isteği ile peki dediğinde de düşmüyor diye okudum.

Araya hülle girmesi gerektiği söylendi, bunu yaparsam gözüne görünemeyeceğimi söyledi. Gerçek isteği hiçbir zaman boşanma olmamış bunları söylerken ve resmi nikahı da benim zorum ve isteği ile yaptı. Her defasında barışalım, düzelir dedi. Ben inat edip geri adım atmadım.

Eşimde öfke kontrol problemi var ve gerçek niyetinin boşanma olmadığından eminim. Bir çıkış yolu arıyoruz.

Diyanete, müftülüğe, Mahmut Efendi tarikatından aldığım fetvalara göre nikahın düştüğünü hülle ile geri dönülebileceği hüllenin de gerçek sevgi ile yapılan nikahtan sonra olabileceği söyleniyor. Kız kardeşim de Süleyman Hilmi Tunahan cemiyetinde. Onlardan da bu şekilde görüş geldi. Biz de dinimizin bu kadar katı ve acımasız olmayacağını düşünüyoruz. Ancak bu şekilde bir görüşler gelince de elimiz bağlanıyor. 

Ben de şu an pişmanım ve barışmak istiyorum, ne yapabiliriz? ...

Cevap: Bir mecliste söylenen "boş ol" sözü kaç kez söylenirse söylensin, bir boşama sayılır. Bir sözle boşama olmaz. Gerçek boşama, kadın temiz halde (yani adetten temiz olduğu halde ona hiç yaklaşmadan "Boş ol" denir. Bir ay geçer, Kadın âdet görüp temizlendikten sonra yine ona yaklaşmadan "Boş ol" denir. Yine bir ay geçer, Üçüncü temizlik süresine girince kadına yine hiç yaklaşmadan "Boş ol” denilir. Eğer bu ayda kadına hiç yaklaşmaz da ay geçerse yani üç ay yaklaşılmadan geçmiş olursa üçüncü ay sonunda kadın erkekten tamamen ayrılır. Artık özgürdür, isterse gidip başkasıyla evlenir, isterse evlenmez, istediğini yapar.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş