ÜÇ SORU PDF 
Pazar, 04 Temmuz 2021 00:00

ÜÇ SORU

Yazılarınızı büyük bir zevkle okuyorum.. Size birkaç sorum olacak:

1- Mâide Suresinde Hıristiyanlar ve Yahudilerden dost olmaz diyor. Bu hâlâ geçerli mi?

2-Kur’ân okurken başımız açık olabilir mi?

3-Kader hakkında biraz bilgi verebilir misiniz? Asıl me­rak ettiğim ise Allah bizim kaderimizi yazdıysa eğer, ne olacağı belliyse baştan, niçin yaşıyoruz? Bu düşünce biçimim yanlış mı? Yardımcı olursanız sevinirim... Şimdiden teşekkürler...

Cevap: 1) Dost edinilmemesi emredilen Yahudi ve Hıristiyanlar, Hz. Peygamber döneminde Hicaz Bölgesi’nde yaşayan, İslâm'a karşı savaşan Yahudi ve Hıristiyanlardır. Tarafsız Yahudî ve Hıristiyanlarla dostça geçinmek Kur'ân'ın vurgulu emridir. Âyetleri Kur’ân’ın bütünlüğü içinde okumak gerekir. Bir âyeti bağlamından koparıp ayrı değerlendirmek hatâlı sonuca götürür.

2) Kadın, başını yabancı erkeklere karşı örter. Ama Kur-’ân okurken, yanında yabancı erkek yoksa baş örtüsü şart değildir. Ancak saygı için örtse daha iyi olur.

3) Kader, Allah’ın planı ve bilgisi; olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Allah’ın bilmediği bir şey düşünülemez.

İnsanın eylemleri iki çeşittir. Biri, insanın, kendi isteğiyle yaptıklarıdır ki bundan sorumludur. Allah’ın buyruklarına aykırı eylemler insanı sorumlu kılar. O’nun buyruğuna uygun eylemler ise yapana sevap ve ödül getirir. Diğeri de insanın isteği dışındaki olaylardır ki insan bundan sorumlu değildir. Bedensel ve ruhsal özellikleri, ömrünün süresi İlâhî iradeye bağlıdır.

Allah, insan hayatının bütün cüzlerini, bütün olaylarını bilir. Allah’ın bilgisi dışında kalan bir şey yoktur. Ancak O’nun zamanla sınırlı olmayan bilgisi, insana verilen irade içindeki eylemleri yapıp yapmamaya zorlamaz. O’nun, ayna gibi düşünebileceğimiz bilgisi, karşısında bulunan her şeyi gösterir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş