TAHARET ELİ PDF 
Cumartesi, 19 Haziran 2021 00:00

TAHARET ELİ

Sayın hocam aklıma takılan bir konuyu müsaadenizle size sormak istiyorum. Dinimizde taharet eli var mı? Cevaplandırırsanız birkaç kişiyle tartışmalarım sona erecek. Şimdiden teşekkür ederim, saygılar...

Cevap: Dinde taharet eli diye bir şey yoktur. Yalnız eski şartlarda hijyen gereği sol el özellikle tuvalet temizlenmelerinde kullanılır, sağ el de yiyecek işlerinde. Ayrıca Peygamberimiz de "Elinizden geldiğince sağdan başlayınız!" buyurmuştur. Bu bakımdan yemek yerken sağ el, tuvalette temizlenirken sol el kullanılır. Bu dinin bir hükmü veya emri değil, geleneğin sonucudur. İslâm'ın âdâbıdır. Peygamberimizin uygulaması da böyledir. Ama sol elle yemek yemek veya başka işler yapmak günah değildir.

Dediğim gibi deterjanın, temizlik maddelerinin olmadığı, suyun son derece kıt olduğu yüz yıllar öncesinde bu yöntem hijyenin de gereği görülmüştür. Ama şimdi su bol, çeşitli temizlik maddeleri var. Artık sol sağ eli bir din hükmü gibi lanse etmek doğru değildir. Kaldı ki bazı insanlar doğuştan solaktır. İslâm'da güçlük yoktur. Hangi eliyle yazarsa yazsın, hangi eliyle yerse yesin, bir sakıncası yoktur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş