HAK, KUVVETLİNİN DEĞİL, HAKLININDIR *** KUL HAKKI PDF 
Cuma, 11 Haziran 2021 00:00

HAK, KUVVETLİNİN DEĞİL, HAKLININDIR

Maalesef hep gücü gasbetmiş olanların, yoksul ve zayıfları ezmelerinden ötürü “Hak kuvvetlinindir” sözü kabul görür oldu. Oysa insan ne kadar güçlü olsa yine gerçekte zayıftır. Nice zorbalar vardır ki sonunda kendilerini hastalığın, ıstırabın ve ölümün pençesinden kurtaramamıştır. Sonunda yenik düşeceği belli olan faninin, kendinde güç vehmetmesi, bu yüzden zayıf görülenleri ezmeğe kalkması değerini yükseltmez, tersine alçaltır. Çünkü kendisi görünürde güçlü, ezdikleri de güçsüz dahi olsa görünmezde işler tam tersinedir. Çünkü zayıf görülüp ezilenlerin yanında Allah vardır. Kimsenin ahı kimsede kalmaz. Allah’a ve âhirete inanan, gücü Allah’tan bilir ve güçlünün yanında değil, daima hakkın yanında olur. İslâm’ın model insanlarından biri olan Hz. Ebubekir halife (devlet başkanı) seçildiği gün şu konuşmayı yaptı:

“Ey insanlar, ben sizin en iyiniz olmamakla beraber sizin üzerinize yönetici seçildim. Şimdi ben iyi davranırsam bana yardım ediniz; kötü davranırsam beni düzeltiniz. Doğruluk emânet, yalancılık hıyânettir. İçiniz­de zayıf olanınız, Allah’ın izniyle, hakkını kendisine iâde edinceye dek yanımda güçlüdür. İçinizde kuvvetli olanınız da Allah’ın izniyle, üzerinde bulunan bir hakkı alıp hak sahibine verinceye dek yanımda zayıftır. Allah yolunda cihâdı bırakan bir toplumu Allah aşağılatır; fuhşun yaygınlaştığı topluma Allah genel belâ verir. Ben Allah’a ve Elçisi’ne itâat ettiğim sü­­re­ce bana itâat ediniz. Ben Allah’a ve Elçisi’ne isyân edersem, bana itâ­at etmeniz gerekmez. Namaza kalkınız, Allah size acısın.

 


 

KUL HAKKI

Hocam kul hakkının tevbesi nasıl olur? Eğer hakkı yenen kişiye veya yakınlarına nerede olduklarını bilmediğimizden veya aradan uzunca bir zaman geçtiğinden dolayı ulaşamıyorsak ne yapmamız gerekir? Selâmlar...

Cevap: Kul hakkı yemiş olan kimse, hak sahibine ulaşamıyorsa Tevbe edip Allah’tan af dilemelidir. Allah kulunu affederse, hakkı yenen kişiyi memnun edip hakkını bağışlatır. İnsanları memnun etmeden önce Allah’ı memnun etmek gerekir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş