SÜSLENMEK YARATIŞI DEĞİŞTİRMEK Mİ? *** EPİLASYONUN HÜKMÜ NEDİR? PDF 
Perşembe, 10 Haziran 2021 00:00

SÜSLENMEK YARATIŞI DEĞİŞTİRMEK Mİ?

Hocam, yanlış bilmiyorsam dinimizde Allah'ın yarattığı bir şeyi değiştirmek şirk oluyor. Saçlarıma fön çekerek kıvrışık olan saçlarımı düzleştiriyorum, bu da aynı şekilde değerlendirilir mi? ...

Cevap: Süslenmek, yıkanıp taranmak, tıraş olmak Allah'ın yaratışını bozmak değil, güzelleştirmektir. Allah'ın yaratışını değiştirmek, bozmak, çirkinleştirmek, sakatlamak anlamındadır. Yoksa tıraş olmak da, etek tıraşı olmak da bu kategoride değerlendirilemez. Çünkü Kur'ân süslenmenin haram olmadığını vurgulamış ve süslenmeyi, güzelleşmeyi emretmiştir. Saçlarınıza istediğiniz gibi makyaj yapabilirsiniz.

 


 

 

EPİLASYONUN HÜKMÜ NEDİR?

Hocam, günümüzde sıklıkla karşılaşılan erkeklerin bacak, kol, göğüs, sırt, yüz gibi bölgelerindeki kıl veya tüyleri aldırmalarının, epilasyon yaptırmalarının yorumu nedir? Sporcuların da epilasyon yaptırmaları aynı kefeye konulabilir mi?..

Cevap: Tıraş olmak, kılları temizlemek güzel bir şeydir. Yüzün kıllarını alıyorsun, koltuk altlarınınkini alıyorsun, apış arasını alıyorsun, bunlarda sorun yok da bacak kıllarını almakta mı sorun var? Öteki yerlerdeki kılları almak ne ise bacaktaki kılları almak da odur. Din Kur'ân'ın emir ve yasaklarıdır. Bu tür kılları almayı yasaklayan bir hüküm yok Kur'ân'da. Temizlik için bunları yapmakta ne sakınca var? Kadınlar ise epilasyon yapmayı gerekli görürler. Eh erkekler de yapıyorlarsa yaparlar. Ben bunda bir sakınca görmem. Çünkü böyle bir dinî yasak bilmiyorum. Asıl haram ve yasak olanlar, Kur'ân'da bulunan yasaklardır. Esas bağlayıcı yasa odur, rivayetler değil. Çünkü rivayetlerin hemen hepsi çelişkilidir. Peygamberimiz de "Helâl Allah'ın kitabında belirtilmiş, haram da Allah'ın kitabında belirtilmiştir" buyurmaktadır. Kur'ân, insanların, kendi düşünceleriyle yasak koyma hakları olmadığını, çünkü bunun Allah'a iftira olacağını vurgulamaktadır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş