KUR'ÂN OKUMAK İÇİN BAŞI ÖRTMEK GEREKİR Mİ? (2) PDF 
Salı, 11 Mayıs 2021 00:00

KUR'ÂN OKUMAK İÇİN BAŞI ÖRTMEK GEREKİR Mİ? (2)

(...dünden devam)

Âyette zikredilmeyen amca ve dayı da örfen baba hükmündedir. Bir kadının bu sayılanlardan başkasına el ve yüzü hariç, diğer yerlerini göstermesi haramdır. İslâm bilginlerinden çoğu, âyette "kendiliğinden görünen"leri yüz ve eller ve buralardaki sürme, bilezik gibi süsler olarak tefsir etmişlerdir. Hattâ bir kısım bilginler, kolun bir kısmının görünmesinde de sakınca görmemişlerdir. "Ebû Hanîfe'den bir rivayete göre, kol avret değildir…" (Ni'met-i İslâm: 2/120, dip not: 1)

Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre kadının elleri ve yüzü avret değildir. Bunları örtmesi gerekmez. Taberî şöyle diyor: "Kadın, namazda yüzünü ve ellerini açabilir, bunun dışında bedeninin tamamını örtmesi gerekir. Peygamber (s.a.v.)in, dirsekle el arasında kalan kısmın yarısını da avret saymadığı rivayet edilmektedir. Kadın, bedeninin avret olmayan kısmını yabancılara gösterebileceğine göre yüzünü ve ellerini örtmek zorunda değildir." (Câmi'u'l-beyân: 18/119-120)

Kadının sesi avret değildir. Çünkü Yüce Allah: "Peygamber hanımlarından bir şey istediğiniz zaman (içeriye dalmayın), perde (kapı) ardından isteyin." (Ahzâb: 53) buyurmaktadır. Demek ki kadın, sorulan soruya cevap verecektir. Bu ise onun erkeklerle konuşmasının haram olmadığını gösterir. Nitekim Peygamber(s.a.v.)'in hanımları, sahâbîlerle konuşur, onlara hadîs ve dinin özellikle aile ile ilgili hükümlerini anlatırlardı.

Hanefi mezhebine göre kadının ezânı caiz olmakla beraber kerahetle mekruhtur. Beyhakî'nin rivayetine göre Hz. Ayşe ezân okur, kamet getirir, safın ortasında durup kadınlara namaz kıldırırmış (Fıkhu'l-mer'eti'l-muslime, s. 115).

Kadının, âyette sayılan on iki sınıf insana karşı avreti: Göbekle diz kapağı arasıdır. Kadın saçını, başını, göğsünü, kollarını ve diz kapağından aşağı kısmını, âyette sayılan on iki sınıfa gösterbilir. Fakat karın, galiz avret yerleri ve kalçalar kocasından başkasına gösterilmez.

  1. Evet kaç rek'at kıldığında tereddüd eden kimse, en azını baz alarak namazını tamamlar ama artık her rek'atte oturur ve son oturuşta da yanılma secdesi yaparak selam
  2. Namazın sünneti nafile demektir. Sünnet yerine kaza namazı kılabilirsiniz. Şunu iyi bilmek gerekir ki kişinin namaz kılmasına engel bir mazereti olmadan kılmadığı namazların kazası yoktur. Çünkü Kur'ân'a göre öyle kimse sadece kültür Müslümanıdır, eylemli Müslüman değildir. Bir zaman sonra namaza başlayan kimse yeniden Müslüman olmuş gibidir. Nasıl yeni Müslüman olana eski ibadetlerini kaza etmesi gerekmezse yeniden namaza başlayan sözde Müslümanın da geçmiş namazlarını kaza etmesi gerekmez. Çünkü o, eylemli İslâm'a yeni geçmiştir. İslâm olmak, daha önceki hataları

Ama siz farzlardan ayrı olarak namaz kılın, niyet önemli değil. Allah için istediğiniz kadar namaz kılın. falan namazın kazası demenize gerek yoktur.  Namaz insanın insana borcunu ödemesi gibi bir şey değil, kulun ruhunu arıtmak, temizlemek için kılınır. Temeli Allah'ı zikirdir. Zikir de O'nu gönülden anımsamak, O'nu canından çok sevmek demektir. Allah kabul etsin.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş