DİLİ ÇİRKİN SÖZLERDEN KORUMAK GEREKİR (1) PDF 
Perşembe, 06 Mayıs 2021 00:00

DİLİ ÇİRKİN SÖZLERDEN KORUMAK GEREKİR (1)

Hocam selamlar. Yakın bi zamana kadar arkadaşlarımla birlikteyken küfür kullanan birisiydim; şu an üniversite sınavına hazırlanıyorum 12. sınıftayım. Yavaş yavaş aklım başıma geliyor nelere yönelmem gerektiğini anlamaya çalışıyorum. Sınava girdikten sonra da inşallah bi' hoca bulup hem onun talebesi olmak hem de üniversitemi okumak istiyorum. Asıl konuma dönecek olursam, hocam şu sıralar zorluyorum kendimi bütün o kelimeleri unutmak kalbimden söküp atmak için inşallah bundan sonra da kullanmayacağım fakat içimden küfür geçiyor nasıl oluyorsa; kendime kızıyorum nasıl kelimeler bunlar ne diyosun diye. Hocam içimdeki bu küfrü nasıl söküp atarım? Saygılarımla...

Cevap: Evladım, kaba söz söylemek inanan insana yakışmaz. Gönülden Allah'a yönel. Namazlarını kıl, Allah'ı seversen gönlünden o kelimeler silinir. Meşhur sözdür: Her kab içindekini sızdırır. Testinin içinde bal varsa testi bal sızdırır, içinde idrar veya şarap varsa testi idrar veya şarap sızdırır.  Sen içine dolmuş olan o kötü kelimeleri tevbe ile sil, onlar diline gelirse La havle vela kuvvete illa billah de. Eğer içine Allah sevgisi doldurursan dilinden sevgiye ilişkin sözler çıkar. Ama içinde kötü düşünceler varsa diline onlar gelir. Allah'a yönel, Kur'ân şöyle buyurmuştur: "İyi, tatlı söz, ardından başa kakma ve incitme gelen sadakadan iyidir." İyi bil ki insan kasıtlı sözlerinden sorumlu olur. Şair ne güzel söylemiş:

Bana benden olur her ne olursa

Başım rahat olur, dilim durursa!

Peygamberimiz, “İnsanın çektiği sıkıntılar dilinin ürünüdür" demiştir. 

Dili yalandan, gıybetten, dedikodudan, çirkin sözlerden korumak için Allah'ı düşü­nerek susmak gerekir. İnsan birçok belâya dili yüzünden uğrar. Dil, gönülde, onmayacak yaralar açar. Nitekim Hz. Alî: 

"Kılıçların yarası iyileşir ama, dil yarası iyileşmez!" demiştir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş