TERAVÎH NAMAZI BİD‘AT MI? *** TERAVÎHİN HÜKMÜ NEDİR? PDF 
Pazartesi, 19 Nisan 2021 00:00

TERAVÎH NAMAZI BİD‘AT MI?

Hocam Terâvîh namazı kılmak mı daha iyi kılmamak mı daha iyi olur? Çünkü bid‘at diyenler var. Arada kaldık, kılalım mı, kılmayalım mı? ...

Cevap: Terâvîh namazını bid‘at diye kılmayanlar, insanları dinden soğutmaya çalışan bencillerdir. Namaz kılmak kötü olabilir mi? Peygamberimiz farz namazlardan ayrı olarak gece kılmış, kuşluk vakti kılmış, Mescide gelişinde kılmış. Gece yarılarını ibadetle geçirmiştir.

Ancak Peygamberimiz Terâvîh adı altında değil, fakat nafile olarak her gece en fazla 10 rek‘at kılmıştır. Peygamberimizin Ramazan'da kıldığı bu nafile namaza sonradan Terâvîh denmiştir. 20 rek‘at kılmak şart değildir. Bu 20 rek‘at cemaatle Terâvîh uygulaması Hz. Ömer zamanında başlamıştır. Fakat Hz. Ömer kendisi Terâvîh imamı olarak namaz kıldırmamış, bu iş için iki kişiyi görevlendirmiştir. Übeyy ibn Ka’b (başka rivayete göre Ebu Mûsâ’l-Eş‘arî), erkeklere; Temim ed-Dârî de kadınlara Terâvîh kıldırmakla görevlendirilmiştir. Niçin Hz. Ömer'in kendisi kıldırmadı? Çünkü baş imam farzları kıldırır. Eğer Terâvîhi cemaatle kıldırsaydı Terâvîhin farz olduğu sanılır ve ümmet bunu böyle bilir, ümmetin üstüne fazla yük binerdi.

Terâvîh isteğe bağlıdır. İsteyen iki, isteyen dört, isteyen 6 veya sekiz, isteyen 10 rek‘at kılar. Hz. Peygamber'in Ramazan'da kıldığı teheccüd namazı Terâvîh sayılır. Adın önemi yok. Namaz namazdır. İster Terâvîh olsun ister teheccüd. Şekli aynı, ruhu aynı. Kılın kardeşim kılın, bid‘at diye insanları ibadetten uzak tutma çabasında olanlara itibar etmeyin.

 


 

 

TERAVÎHİN HÜKMÜ NEDİR?

Selamünaleyküm hocam. Ramazan boyunca Terâvîh namazını kıldıran birisi olarak Terâvîh namazının hükmünü öğrenmek istiyorum? ...

Cevap: Hz. Peygamber Terâvîh adı altında bir namaz kılmamıştır. O, yatsıdan sonra uyumuş, gece ortasında kalkıp her zaman olduğu gibi teheccüd namazı kılmıştır. Ancak her zaman teheccüdü evinde kılarken, Ramazan’da üç gün kadar mescidde kılmış, cemaat de git gide Mescide dolarak onun gibi namaz kılmışlardır. Ama cemaatle değil, herkes ayrı ayrı. Peygamberimiz Ramazan’da 11 rek‘attan fazla nafile kılmamıştır. Bundan üç rek‘at vitri çıkarırsak 8 rek‘at kalır. İşte bizim Terâvîh dediğimiz Peygamberimizin gece namazı 8 rekâttır.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş