TERAVÎH VE TEHECCÜD NAMAZI HK. PDF 
Cumartesi, 17 Nisan 2021 00:00

TERAVÎH VE TEHECCÜD NAMAZI HK.

Selâm isminin manaları üzerinizde aolsun, saygıdeğer hocam, özellikle Ramazan ayında uygulanan Terâvîh namazlarının topluluk halinde ve bazı camilerimizde jet(!) hızıyla kılınması konusunda nasıl düşünmeliyiz? Hıza kendimizi kaptırınca ahenk kayboluyor, bazı kardeşlerimiz 8 rek‘at kılıyor, bazısı 20 diyor.

Ayrıca normalde uygulamamız istenen teheccüd namazı, Terâ­vîh ile aynı şey midir? Yoksa ikisi birbirinden farklı mıdır? Size ve tüm Müslüman kardeşlerimize hayırlı bir Ramazan dilerim. Saygılar-Selâmlar...

Cevap: Peygamberimiz, Terâvîh adı altında bir namaz kılmadı. Yatsının ardından uyuduktan sonra gecenin ortasında kalkıp namaz kılardı ki bu namaza teheccüd (uykudan uyanma) namazı denilir. İşte Peygamberimiz, normalde teheccüdlerini evinde kılarken Ramazan'da Mescide gelip kılmış, onu görenler de Mescide gelmişler. Ama herkes ayrı ayrı kılmıştır. Üç gün sonra mescid cemaati almaz olunca Peygamberimiz, herkesin evinde kılmasını emretmiştir. Kılınan namaz Terâvîh değil, gece namazıdır, teheccüd namazıdır. Suudi Arabistan'da bazı camilerde bu uygulama yapılır. Gecenin ortasında böyle namaz kılınır.

Hz. Ayşe'nin rivayetine göre Hz. Peygamber hiçbir zaman 11 rek‘attan fazla gece nafile namaz kılmamıştır. Bu 11 rek‘attan, sabah namazının iki rek‘atlık sünneti ile tek rek‘atlık Vitri çıkarırsanız geriye 8 rek‘at kalır. Demek ki Hz. Peygamber en fazla sekiz rek‘at gece namazı kılmıştır. Ama asla geceleyin cemaatle nafile namaz kıldırmamıştır. Hz. Ebubekir zamanında Terâvîh diye bir namaz kılınmamıştır. Hz. Ömer de cemaatle Terâvîh kıldırmadı. Yalnız insanların, yatsının ardından dağılmayıp camide ayrı ayrı namaz kıldıklarını görünce (bu zamanda namaz kılmanın, uyumaktan daha sevap olmadığını) söyledi ve camide düzeni sağlamak için Ebu Musa el-Eş'arîyi erkeklere; Temîm ed-Dârî'yi de kadınlara Terâvîh kıldırmak üzere görevlendirdi. Kendisi kıldırmadı. Çünkü büyük imam ancak farzları cemaatle kıldırır. O zaman bu namazın kaç rek‘at kılındığı tereddütlüdür. Kimine göre sekiz, kimine göre 20, kimine göre 37, hatta kimine göre 47 rek‘at kılınmıştır. Ama 20 rek‘at kılındığı ağırlık kazanır. Demek ki 20 rek‘at Terâvîh Peygamberimizin sünneti değil, Ömer zamanından kalma bir uygulamadır.

Önemli olan çok rek‘at kılmak değil, nitelikli kılmaktır. 2 rek‘at da kılınsa olur, ama jet hızıyla kılınan 20 rek‘at , huzur ile kılınan 2 rek‘at kadar faziletli değildir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş