ÂHİRET HAYATI RUHÂNÎ Mİ, CİSMÂNÎ Mİ? *** ABDEST ALIRKEN BURUNA ÇEKİLEN SU YANLIŞLIKLA YUTULURSA PDF 
Çarşamba, 07 Nisan 2021 00:00

ÂHİRET HAYATI RUHÂNÎ Mİ, CİSMÂNÎ Mİ?

Hocam selamünaleyküm bir sorum olacak cehennemde insanlar ruhen mi bedenen mi azap görcek? Teşekkürler...

Cevap: Cehennem hayatı dünya hayatına benzemez. İnsan ölünce ruhu ya cennet bahçesinde veya cehennem çukurunda olur. Yani cennet ve cehennem hayatı ölümle başlar. Bu durumda cennet de cehennem de ruhanîdir. Ama tüm Dünya yıkılıp da yeni bir hayat (Kıyamet Hayatı) başlayınca o zaman soyut ruhlara bir beden verilecektir ama o beden Dünyadaki fiziksel bedene benzese de aynı değildir. Fiziksel beden zamanla yıpranır. Ahirette ruhun gireceği beden zamansızdır. Aslında orada bizim anladığımız manada zaman da yoktur. Milyonlarca yıl ile bir saniye birdir. O Âlemin tam gerçeğini ne ben bilirim ne de herhangi bir kimse. Âhiretin varlığına inanıp ayrıntısını Cenabı Hakk'ın ilmine bırakmak gerekir.   


 

ABDEST ALIRKEN BURUNA ÇEKİLEN SU YANLIŞLIKLA YUTULURSA

Değerli hocam merhaba. Müsaadenizle bir sorum olacak. Oruçluyken abdest alırken burnumda kalan suyu tükürükle (abdest esnasında) farkında olmadan yuttum. Orucum bozulmuş mudur? Kaza gerekir mi? Saygılar sunarım...

Cevap: Yeni İslâm İlmihali adlı kitabımızda orucu bozan şeyler arasında:

10) Abdest alırken ağzına, burnuna aldığı suyun, hatâ ile genzine kaçmasının orucu bozacağı belirtilir. Siz abdest alırken hata ile burnunuzdan boğazınıza su kaçmış ise orucunuz bozulur. Ramazandan sonra bozulan oruç yerine bir gün oruç tutarsınız.

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş