HELALLİK / PSİKOLOJİK BUHRAN (3) PDF 
Çarşamba, 17 Mart 2021 00:00

HELALLİK / PSİKOLOJİK BUHRAN (3)

(...dünden devam)

Cevap: Değerli genç arkadaşım, bir kere 13 yaşında insan çocuktur. Çocuk yaptıklarından sorumlu olmaz. Hadiste kişi ihtilam oluncaya yani olgunluk yaşına erinceye dek onun hatalarının yazılmayacağı belirtilmiştir.

Ayrıca o yaşta iken sizin sözünüz bir korku refleksi ile söylenmiş bir sözdür. Daha sonra bu sözü söylemenizden ötürü de pişman olmuşsunuz. Yani o yanlış hareketten dönmüşsünüz. Bunun adı tevbedir. Peygamberimiz: "et-Tâibu mine’ž-ženbi kemen lâ ženbe leh: Günahtan tevbe eden, hiç günah işlememiş gibidir." buyurmuştur. Yıllarca yaptığınıza pişman olduğunuz bir şeyin ardına düşmenin hiçbir anlamı yoktur. Bu tutum, Allah'ın rahmetinden umut kesmek olur ki bu, mü'minlere yakışmaz. Cenabı Hak: "Lâ taknatû min rahmetillah: Allah'ın rahmetinden umut kesmeyiniz. Allah bütün günahları bağışlar" buyurmaktadır. Ve yine Allah'ın rahmetinden ancak inkârcıların umut keseceği vurgulanmaktadır. Siz din görevlisi olduğunuza göre inanan bir insansınız. O halde hala bu işin ardına düşmek size zarar verir. Asıl günah, Allah'ın af ve mağfiretinden umut kesmektir. Hadisi şerifte "Eğer insan Allah katındaki af ve merhametin miktarını bilse, kâfir bile cennete girmeyi umar!" buyurulmuştur.

Uzun lafın kısası siz sözünü ettiğiniz olayı unutun. Ben sizin hatanızın ol­ma­dığına, olsa bile affedildiğine inanıyorum. Dünyayı böyle vesveselerle başınıza dar etmeyin.

Bil kadî-hâcâtı Kıl âna münâcâtı

Terk eyle murâdâtı

Mevlâ görelim neyler

Neylerse güzel eyler

Size Allah Taâlâ'dan gönül huzuru dilerim.

***

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş