TEVBE VE İS­TİĞ­FÂR DU­ÂLA­RI (2) PDF 
Pazar, 07 Şubat 2021 00:00

TEVBE VE İS­TİĞ­FÂR DU­ÂLA­RI (2)

(...dünden devam)

Hz. Alî anlatıyor: Ben Allah’ın Rasûlü'nden bir söz işitirsem Allah beni o söz ile dilediği kadar yararlandırırdı. Şayet onun sözünü, Ashâbından biri bana söylerse, gerçekten onun söyleyip söylemediğini anlamak için anlatan adama yemin verdirirdim. Yemin ederse, doğrulardım. Ebûbekir (ra) bana, Allah’ın Rasûlü(sav)’den şöyle duyduğunu anlattı ki doğrudur: "Bir kul bir günah işlediği zaman güzelce temizlenip kalkar, iki rekât namaz kılar ve Allah’tan mağfiret dilerse o kul affedilir." Sonra şu âyeti okudu:وَالَّذِينَ إذَا فَعَلُوا فَاحِشَةً أَوْ ظَلَمُوا أَنْفُسَهُمْ ذَكَرُوا الله فَاسْتَغْفَرُوا لِذُنُوبِهِمْ ص وَمَنْ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إلاَّ الله ص وَلَمْ يُصِرُّوا عَلٰى مَا فَعَلُوا وَهُمْ يَعْلَمُونَ أُولٰئِكَ جَزَاؤُهُمْ مَغْفِرَةٌ مِنْ رَبِّهِمْ وَجَنَّاتٌ تَجْرِى مِنْ تَحْتِهَا اْلأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ط وَنِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِينَط Velleẑîne iẑâ fe‘alû fâḥişeten ev ẓalemû enfusehum ẑekerullâhe festağferû liẑunûbihim. Ve men yağfiru'ẑ-ẑunûbe illAllahu ve lem yuṣirrû ‘alâ mâ fe‘alû ve hum ya‘lemún. Ulãike cezãuhum mağfiratun min rabbihim ve cennâtun tecrî min taḥtiha'l-enhâru ḫâlidîne fîhâ. Ve ni‘me ecru'l-‘âmilín. (Âl-i İmrân sûresi, âyetler: 135-136)

Meâli:"Onlar ki bir günah işledikleri, yâ da nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı anarlar, günahlarına istiğfâr ederler. Günahı Allah’tan başka kim affedebilir? İşledikleri günâh üzerinde bile bile ısrâr etmezler. İşte onların karşılıkları, Rableri tarafından bağışlanmaktır."

Hz. Enes (ra) anlatıyor: Allah’ın Rasûlü (sav) yürürken şöyle dedi: "Allah’a istiğfar ediniz." Biz de istiğfar ettik. Buyurdu ki: "Bunu yetmişe tamamlayın." Biz de yetmişe tamamladık. Allah’ın Rasûlü (sav) buyurdu ki: "Hiçbir kul veya câriye (kadın kul) yoktur ki günde yetmiş kere Allah'a istiğfar etsin de Allah onun yedi yüz günahını affetmesin. Bir günde yedi yüz günahtan fazla günah işleyen kul veya câriye de (bu kadar günah işlediği halde tevbe etmediği için) zaten kaybetmiştir."

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş