NAMAZ VAKİTLERİ VE REK'ATLARI PDF 
Cumartesi, 23 Ocak 2021 00:00

NAMAZ VAKİTLERİ VE REK'ATLARI

Merhaba hocam, Namaz vakitlerinde farklı görüşler olduğu­nu duyuyorum. Sizin görüşünüze göre Allah’ın kılmamızı istediği namaz kaç vakittir? Ve kaçar rekattır? Saygılarımla,...

Cevap: Kur'ân-ı Kerîm'de namaz kılınması emredilen vakitler üçtür: Sabah, akşam ve bir de gece ortası. Gece namazını yatsı namazı kabul edenler vardır. Peygamberimiz öğle ile ikindi vakitlerinde de cemaatle namaz kıldırmıştır. Bu uygulama bize tevatüren geldiği için öğle ve ikindi namazları da farzdır. Çünkü Resule itaat etmek de Allah'ın buyruğudur: "Allaha ve Elçiye itaat ediniz!" Bu durumda namaz vakitleri beş olmaktadır. Ancak Kur'ân ile emredilen namaz­lar birleştirilemez. Fakat Peygamberimizin, kendi ictihadıyla kıldır­dığı öğle ile ikindi namazlarını birlikte ve akşam ile yatsı namaz­larını da birlikte kılmak caizdir. Çünkü Peygamberimiz özellikle yolculuklarda bu namazları cem ederek yani birleştirerek kıldırmış­tır. Bazen ikamet durumunda da cem etmiştir. Bu bakımdan Pey­gamberimizin ikinci göbekten torunu Ali Zeynel-âbidîn gençlere üç vakit namaz kılmalarına izin vermiş, "Hiç kılmamaktansa böylesi daha iyidir" demiştir. İmamiyye Şîası da öğle ile ikindiyi ve akşam ile de yatsıyı birleştirerek kılarlar.

Nisa Suresinin 102. âyetinden farz namazların ikişer rek'at olduğu anlaşılır. Zaten Mekke döneminde namazlar ikişer rek'at olarak kılınırdı. Nitekim Kur'ân ile emredilen namazlar: sabah ve gece namazları yine ikişer rek'at olarak kılınır. Ancak Peygamberi­mizin ictihadıyla farz olan namazlar: öğle, ikindi ve yatsı namazları Medîne döneminde dörder rek'at olarak kılınmıştır. Bu husus da yine tevatüren gelen hadislerle sabit olmuştur. Akşam namazı da yine Peygamberimiz tarafından tekli (üç rek'atli) kılınmıştır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş